Smrtelná hrozba

O co jde? Švýcarská firma Unipektin dovezla do České republiky, Maďarska a Německa potravinářské zahušťovadlo obsahující nebezpečné dioxiny. Přísada E 412, takzvaná guma guar, jich obsahuje třicetkrát více, než povolují normy. Tato látka přitom může ve velké koncentraci způsobit otravu končící smrtí, v menších dávkách pak rakovinu a u dětí pak závažné vývojové vady.

Evropská unie přitom v systému rychlého varování zveřejnila informace o nebezpečné přísadě již 24. července. O jedné z největších hrozeb pro zdraví českých občanů však ještě včera odpoledne neměl český ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ani potuchy. „Nic o tom nevím,“ odpověděl Julínek včera odpoledne na dotaz Deníku. Novinář Bernhard Odehnal, rakouský dopisovatel švýcarského listu Tages Anzeiger však naší redakci potvrdil, že se na výskyt nebezpečných dioxinů českého ministerstva zdravotnictví bezúspěšně dotazoval již v pondělí 6. srpna. Až poté, co se redaktoři Deníku začali na ministerstvu a potravinářské inspekci zjišťovat další podrobnosti, vydala Státní zemědělská a potravinářská inspekce prohlášení pro veřejnost, kde o výskytu dioxinů v přísadě E 412 informovala.

Česká stopa

Zpoždění tří týdnů od varování Evropské unie nepovažuje mluvčí inspekce za problém. „Začali jsme jednat ihned po obdržení varování,“ řekl Deníku mluvčí inspekce Ivo Klemeš. Ve skutečnosti však nejen veřejnost, ale ani nejvýznamnější výrobci potravin nevěděli o možném riziku nic. „Nemáme o tom žádné oficiální informace,“ potvrdila včera pozdě odpoledne Eva Kijonková, mluvčí Mlékárny Kunín.

V Maďarsku přitom úřady již před několika dny přikročily k razantním opatřením. Šéf tamního úřadu pro bezpečnost potravin Miklos Süth doporučuje Maďarům, aby se vyhýbali všem potravinám s E 412. V Česku úřady zatím jen pozastavily další dodávky nebezpečné látky do prodeje.

Hlavní aktéři v aféře s jedy v potravinách

Potravinářské přísady, tzv. „éčka“. Přídavné látky, které potravinám prodlužují trvanlivost, zvýrazňují nebo obnovují barvu a chuť. Označují se zkratkou E a číselným kódem. Řada z nich je chemického původu a některé mají i negativního vlivu na zdraví.

E 412 - guma guar. Zahušťovadlo, které se používá především v mléčných výrobcích, omáčkách, marmeládách, ale i v pečivu a masných výrobcích. Podle odborníků na kvalitu potravin patří E 412 sama o sobě k látkám, které nejsou lidskému zdraví příliš prospěšné.

Dioxiny. Nebezpečné, jedovaté látky. Dioxin ve vysokých koncentracích způsobuje záněty kůže, při vdechnutí vyvolává záněty sliznic a plic, což může končit i smrtí. Dalšími orgány, které dioxiny nejvíce zasahují, jsou oči, játra a ledviny. Při nižších dávkách má rakovinotvorné účinky a poškozuje vývoj dětí a nenarozených plodů. Dioxiny se velmi pomalu rozkládají a ukládají se v těle v tukových tkáních. Vznikají při výrobě postřiků proti plevelům, spalování odpadů, bělení papíru či úpravě železných rud.