Stále hledají dobrovolníky, kteří by jim pomohli. Projekt přibližuje VOJTĚCH KMOŠEK ze Spolku archaických nadšenců.

Obnova Schlesingerovy kaple začala vloni na jaře. Co jste v minulém roce stihli udělat?
Nejnáročnější bylo uvést místo, kde se kaple nachází do takového stavu, abychom zde mohli začít se stavbou a dopravou materiálu. V místě původní kaple z podlahy vyrůstalo několik vzrostlých kmenů. V bezprostředním okolí se nacházelo mnoho dalších stromů. S kácením nebyl takový problém, ale pařezy nám daly zabrat. Jelikož se ke kapli nedá přímo zajet s technikou, byla to plně ruční práce. Po úklidu jsme vybudovali základy pro obnovovanou kapli na místě původních. Také jsme ke kapli dopravili materiál, především cihly a písek pro následnou stavbu.

Jaké práce na kapli vás čekají letos?
Materiál je už připraven na místě stavby, tak v tomto roce nás čeká již ta příjemnější část. Samotná stavba kaple, vytvoření krovu a položení krytiny. Následovat bude úprava okolí a obnovení pramene pod kaplí.

Na květen máte naplánované brigády na kapličce. Jak vám mohou lidé pomoci?
Sháníme neustále dobrovolníky. Během výstavby dvou předchozích kaplí se nám již vytvořila určitá skupina lidí, která se neustále obměňuje, podle toho, jak je na tom kdo s časem anebo v jaké fázi stavby může nabídnout svoje zkušenosti a pomoc. Hlavní materiál jako cihly a písek již máme, ale pořád sháníme šindel na střechu, hoblovaná prkna na podbití stropu a mnoho dalších věcí. Také hledáme šikovného truhláře na renovaci původních vyřezávaných dveří a barevná skla do nadsvětlíku. Další možnost je přispět na obnovu kaple také finančně.

Víte, kdy kapli vysvětíte?
Naším cílem je kapli vysvětit na podzim tohoto roku. Záleží ale hlavně na počasí a také na tom, kolik času nám zaberou finální úpravy.

Bude Schlesingerova kaple poslední, kterou obnovíte?
V tomto roce určitě ano, ale máme již plány a výhledy do dalších let. Plánujeme například stavbu zvoničky a novou křížovou cestu ke Schlesingerově kapli.

Jaké máte ohlasy na kaple ve Vysokém lese?
Ohlasy na kaple jsou velmi pozitivní. Mnozí návštěvníci Sněženkového údolí jsou překvapeni, že zde stojí kaple, u které se dá na chvíli spočinout na lavičce. Naopak u Killerovy se kaple se nám samotným občas stává, že ji už považujeme za samozřejmost. „Jako by tam vždycky byla". A ona tam také vždy ve skutečnosti byla!

V neděli vyjde z osady Vysoký Les průvod, který povede kolem kapliček. Co čeká na poutníky, kteří se k průvodu připojí?
Pouť povede farář Vojtěch Glogar ze sebranické farnosti. Putování mezi kaplemi má délku přibližně dva kilometry a na jeho konci se dostaneme na začátek přírodní památky Sněženky ve Vysokém lese. Jde o údolí, které všichni znají jako „sněženkové". Sněženky budou tento víkend na vrcholu svého květu, bude to tudíž jedna z posledních příležitostí je letos zahlédnout v plné kráse. Připojte se k nám na nedělní procházku. Pro letošní pouť vyrobil sebranický řezbář František Malý krásný procesní kříž. Ten bude spolu s prapory zdobit čelo nedělního průvodu.

(ik)