V Litomyšli se radní rozhodli zřídit nadační fond, který by měl zlepšit financování zdravotnických zařízení, zejména nemocnice. „Peníze, které jdou nejen od města, ale i od firem a fyzických osob jsou neadresné. Není jasné, jak s nimi bylo naloženo. Nadační fond zprůhlední tok financí a bude jasné, kdo a na co přispěl," uvedl důvody vzniku nového subjektu starosta Litomyšle Michal Kortyš. Do správy financí by se kromě města měli zapojit pacienti, podnikatelé, ale také obce z litomyšlského mikroregionu.

Systémovost financování chválí i místostarosta Radomil Kašpar. „Inspirovali jsme se v orlickoústecké nemocnici, kde nadační fond funguje už několik měsíců. Naši iniciativu podporuje i hejtman Pardubického kraje," sdělil Radomil Kašpar.

Právě podpora kraje, který je zřizovatelem nemocničních zařízení, u takovéhoto projektu je velmi důležitá. „Idea nadačních fondů je dobrá. Podporuje přirozenou vazbu občanů a firem ke své nejbližší nemocnici. Všichni, kdo to podporují, mají poděkování. Tuto formu považuji za ideální," řekl radní Pardubického kraje odpovědný za zdravotnictví Roman Línek.

Zřízení fondu vítá i vedení nemocnice. „Jsme rádi za jakékoliv finanční prostředky pro nemocnici, a proto vítáme iniciativu města a mikroregionu. Nadační fond umožní přispívat občanům i firmám transparentně na potřebné projekty," vyjádřil se Adrián Nemšovský, manažer kvality litomyšlské nemocnice.

Kolika penězi bude nadační fond disponovat, není zatím jasné. O jeho budoucnosti rozhodne až nové zastupitelstvo. Prozatím je v rozpočtu města připraveno půl milionu korun. Současné zastupitelstvo prozatím vznik fondu schválilo. Vše se neobešlo bez dlouhé diskuse. Nedořešené je například složení správní rady, která by jej měla spravovat. V úvaze radních je však myšlenka, že v ní zasednou zástupci města, kraje, mikroregionu, nemocnice a podnikatelské sféry. Co však odsouhlaseno bylo, že funkce nebudou placené.

Město dlouhodobě podporuje fungování nemocnice a snaží se ji udržet na co nejvyšší profesní úrovni. Kromě pravidelných příspěvků se snaží pomáhat i při nenadálých situacích. V minulosti se to týkalo například čističky či nákupu přístroje CT. „Rada města také přidělila stabilizační byt manželskému lékařskému páru. Budou posilou na ortopedii a očním oddělení," dodal místostarosta Litomyšle Vojtěch Stříteský.

Spolupráce města s nemocnicí se díky častějším jednáním zlepšila. Otázkou je, zda to tak zůstane. V listopadu bude zvoleno nové zastupitelstvo a také nemocnice bude mít nového ředitele.