Jeho vznik umožnili zastupitelé schválením zakládací listiny a statutu. „Snažili jsme zapracovat připomínky, které padly při posledním projednávání. Od fondu si slibujeme peníze na podporu zdravotnictví na Litomyšlsku," řekl starosta Litomyšle Radomil Kašpar. S financováním mají kromě města pomoci podnikatelé, okolní obce a přidat se mohou i jednotlivci.

Litomyšlské zastupitelstvo schválilo na svém posledním jednání zakládací listinu a statut nadačního fondu na podporu zdravotnictví.

Zapojení veřejnosti

„V minulosti jsme vždy přispívali nemocnici na přístrojové vybavení v řádu půl milionu korun. A na tom nechceme nic měnit. Od nadačního fondu si slibujeme, že přiláká svojí činností další sponzory a mecenáše. Dále, že se zapojí mikroregion," prohlásil starosta Litomyšle Radomil Kašpar. Nadační fond je zřízen z důvodu, aby přispěvatelé věděli, co konkrétního je z jejich peněz financováno. Svou činnost směřuje ke zvýšení dostupnosti a kvality zdravotní péče v Mikroregionu Litomyšlska. Využít jej budou moci i privátní poskytovatelé zdravotní péče, stanoviště Rychlé lékařské pomoci a charitní ošetřovatelská služba.
Cílem je rozšíření spolupráce mezi obcemi v regionu, rozvoj moderních léčebných postupů a technického vybavení pro lékařskou péči. V neposlední řadě také podpora vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.
Na činnost fondu bude dohlížet sedmičlenná správní rada. V té jsou zástupci odborné veřejnosti, podnikatelů i města. „Nyní jsme ve fázi, kdy musíme založit účet a připravujeme setkání správní rady. V nejbližší době chceme připravit komunikační strategii," sdělili starosta Litomyšle. Do dvou měsíců by tak mohlo být například jasno, kdo bude předsedou nadačního fondu a veřejnost by se měla dozvědět i číslo transparentního účtu, na kterém se budou scházet peníze. V současné chvíli disponuje fond částkou jeden milion korun. Tu vložilo pro začátek město Litomyšl.

Okolní obce

Podpora okolních obcí zatím nemá přesné obrysy „Souhlasím se zřízením nadačního fondu a podporuji ho. Prozatím čekám na bližší informace. O výši příspěvku bude rozhodovat zastupitelstvo. Očekávám, že se dozvíme, na jaké konkrétní věci peníze půjdou. Avšak nerada bych, abychom suplovali funkci kraje, který je zřizovatelem nemocnice," sdělila starostka Morašic a místopředsedkyně Mikroregionu Litomyšlsko Hana Štěpánová.

O tom, že vedení Pardubického kraje i nemocnice vkládají do litomyšlského zařízení nemalé finanční prostředky, svědčí například oprava interny. Počítáno je s dalšími miliony do přístrojového vybavení. A nejsou to poslední peníze, které by měla nemocnice získat. Počítá se s vylepšením interiérů, aby nezůstalo jen u opravených fasád a zateplených budov.

Založením nadačního fondu se vedení Litomyšle inspirovalo v Ústí nad Orlicí. Tam jej nemocnice zřídila v roce 2013 k podpoře projektů vedoucích ke zvýšení kvality a bezpečnosti poskytované péče. Pozitivní zkušenosti z blízké nemocnice by rádi využili i v Litomyšli.