A udělala dobře. Do historického centra přišly stovky lidí.

Horní část náměstí se včera odpoledne zcela zaplnila lidmi. Ti přišli, aby ochutnali, jaké produkty z moravských strání vinaři dovezli. Koštovali bílé i červené víno, ale i burčák. „Správná doba pro burčák je počátek až konec září,“ uvedl Petr Vacenovský, vinař z Ratíškovic. Snaží se vyrábět jak kvalitní burčák, tak kvalitní víno. „Trendem je růžové, červené je na ústupu. Poslední dobou se do popředí dostávají pozdní sběry bílých sladších vín,“ vysvětlil vinař.

Výběr potvrdili také návštěvníci. „Moc se ve vínu nevyznám, ale mám raději bílé nasládlé. S děvčaty jsme si daly sýr a k němu se hodí bílé víno,“ svěřila se Dana Dřímalová ze Svitav. Květa Rosenbergová dává přednost červenému, ale napije se i dobrého bílého vína. „Vozíme si víno přímo z Moravy. Když je opravdu dobré, pak je jedno, kdo ho vyrobil,“ dodala.

Podle vinařů reguluje zájem o víno i jeho cena. „Největší zájem je o Pálavu a o Tramíny, pak o Sauvignon. Kdo si ale ve vínu libuje, nemusí mít to nejdražší. Ví, že to dobré se dá najít i na Ryzlinku vlašském, na Veltlínu zeleném,“ potvrdil rakvický vinař Zdeněk Šilinek. Poptávka po víně stoupá. „Stává se společenskou záležitostí pro všechny. Není to jen doména žen, ale pijí ho i muži,“ uvedl Zdeněk Šilinek. Dobré víno má zaujmout především chutí. „Nemusíte vždycky poznat, jaké víno pijete, ale musí vám chutnat. To je první parametr,“ mínil vinař.

Lidé byli s nabídkou a vlastně i s novou akcí ve městě spokojení. „Je dobře, že alespoň jednou za čas se tady pro lidi něco udělá. Nemusíme jezdit až na Moravu,“ podotkl Vladimír Hanych ze Svitav. Doufá, stejně jako spousta jiných návštěvníků Svatováclavského koštu, že se tato akce stane městskou tradicí.