K vidění byla vystoupení pouličních umělců. Své automobily a motocykly ukázali nadšenci z Veterán klubu v Litomyšli. O největší atrakci se postarali všichni, kteří přišli v dobovém oblečení v duchu první republiky a podtrhli tak atmosféru celé akce.

O slavnostní zahájení se postaral mimo jiné i Zdeněk Svěrák, který vysvětlil, kdo že dal základ celé akci. Samozřejmě velikán Jára Cimrman. „V diskusi s Miroslavem Tyršem řešili jeho heslo: Ve zdravém těle zdravý duch," řekl Zdeněk Svěrák. Cimrman v reakci na Tyrše dodal: „Mirku, to je sice pravda, ale je potřeba také doplnit se zdravým duchem zdravé tělo," objasnil známý herec myšlenku lázní ducha.

Cimrmanovu myšlenku dovedl k realizaci spolu se svými přáteli emeritní starosta Miroslav Brýdl. Ten ocenil hlavně zapojení lidí do celého programu, a to nejen těch z Litomyšle ale i z okolí a Prahy. „Je to akce Litomyšl Praha. Což byl vždy můj sen, abychom nebyli jen zapadákov. Pražákům ukazujeme, že se tu žije kulturně. Myšlenka založit lázně ducha byl správný počin," uvedl s humorem bývalý starosta.

Oblečení a recese

Co bylo nejdůležitější na otevření lázeňské sezony? Setkání s přáteli, dobrá nálada a trocha legrace. Tu si ze sebe udělali hlavně ti, kteří přišli v dobových kostýmech a vytvořili nezapomenutelnou atmosféru. Róby, kterých si nešlo nevšimnout, přivezl Spolek panstva na tvrzi Žíželeves. „Prezentujeme styl biedermeier, což je období císařovny Sisi. Jsme neskutečně uchváceni atmosférou a moc se nám tu líbí. Lidem se zase líbí naše šaty a to nás těší," poznamenala Miriam Kvasničková ze spolku.

Méně nákladný kostým si pořídila na kolonádu, která jednou za rok vznikne ve městě, i Jana Pecháčková s dcerou Štěpánkou. „Šaty mám ze second handu," zasmála se Jana Pecháčková. A jak na tom byla její dcera? „Já si ty svoje přivezla z Bangladéše," dodala Štěpánka. Do stylového obleku se převlékl i hejtman Pardubického kraje, který tak napravil svou chybu z minulých let, kdy přijel v civilu.

Co by to bylo za lázně bez pramenů. Klasický, ze země vyvěrající, však v Litomyšli nehledejte. Po celém městě však mohl každý ochutnat osmnáct pramenů, které mají různou podobu a také názvy.

Lázně ducha totiž nejsou jednorázovou akcí. Načerpat duševní sílu může návštěvník Litomyšle kdykoliv. To je hlavní účel celého počínání všech, kteří v sobotu dorazili a přispěli k nezapomenutelné lázeňské atmosféře.