Sociální služby města nedostaly od ministerstva práce a sociálních věcí tolik peněz, kolik si na chod domova pro seniory a pečovatelskou službu požádaly. „Ve druhém kole jsme chtěli na pokrytí nákladů jeden milion korun," říká ekonomický náměstek ředitele Milan Janoušek.

Dostali jen šest set šedesát pět tisíc. „Se zajištěním provozu domova pro seniory mít problémy nebudeme, tam máme částku zkrácenou jen o třicet pět tisíc. Horší to bude s pokrytím pečovatelské služby," přiznává náměstek Janoušek.

Nedostali ani korunu

Požadovali tři sta tisíc, nedostali ani korunu. „Máme dvě možnosti. Buď rozšíříme poskytování služeb a získáme tak další peníze, nebo budeme muset požádat o navýšení peněz od zřizovatele," vysvětluje možnosti sociálních služeb Moravské Třebové Milan Janoušek.

V domově pro seniory je v současné době ubytovaných sto devadesát důchodců, pečovatelskou službu využívá na sto dvacet lidí z města i okolních vesnic. „Jejich úhrady představují v celkovém příjmu služby jen dvacet procent nákladů, zbytek platí stát a město,"vysvětluje Milan Janoušek.

Víkendové služby

Poplatky klientům už navyšovat nemohou, jejich maximální výši ohraničuje vyhláška. „Chtěli jsme rozšířit služby o víkendech a tak získat nějaké peníze. Zatím se to ale moc nedaří. O potřebné lidi se ve volné dny starají raději příbuzní, je to pro ně levnější," konstatuje náměstek Janoušek.