Silvestr, poslední den v roce, vychází na pondělí. Pro mnohé lidi je to běžný pracovní den. Někteří však ale nevědí, že do práce se budou muset dostat po vlastní ose. Autobusy je tam totiž nedovezou.

„Nestačil jsem se divit, když jsem se díval do jízdního řádu. Zjistil jsem, že na Silvestra jezdí autobusy jako o víkendu. Do práce ale musím. Všichni si dovolenou vzít nemůžeme," řekl Martin Kopřiva ze Svitav. Pracuje v Litomyšli a už teď ví, že bude muset jet autem. Skutečně téměř všechny spoje, kterými se cestující ve všední den dostávají do práce a poté domů, pojedou letos na Silvestra jako v sobotu, v neděli a ve svátek. Někde, především na vesnicích, budou čekat zbytečně i na tyto autobusy. U některých spojů je totiž ještě navíc poznámka, že nejedou v období od 24.prosince do 1. ledna.

Daleko horší to mají třeba obyvatelé Kamenné Horky. Na Silvestra se autobusem nedostanou do Svitav a tedy ani zpátky. Lidem se to nelíbí. „Nikdo nás o těchto změnách neinformoval. Máme problémy se spojením i v jiné dny," potvrdila starostka Kamenné Horky Alena Vodehnalová.

Omezení dopravy

Za sestavení jízdních řádů je zodpovědná společnost Oredo. Její pracovníci konstatují, že každoročně dochází k omezení dopravy v období mezi Vánocemi a Novým rokem. „V letošním roce připadají pracovní dny pouze na čtvrtek a pátek a Silvestr na pondělí. Lze očekávat výrazný pokles poptávky po přepravě ze strany cestující veřejnosti, neboť žáci a studenti mají prázdniny a většina zaměstnanců čerpá dovolenou," uvedla Jana Švecová, technoložka veřejné dopravy. Podle ní již o letních prázdninách bylo terčem kritiky, že došlo k malému omezení autobusových spojů a že některé jezdily prázdné. Proto se rozhodli dopravu mezi svátky významně omezit. „Toto rozhodnutí má i svou ekonomickou stránku. Naším úkolem je hospodárně nakládat s veřejnými prostředky. Vzhledem k očekávanému nízkému využití spojů se tímto opatřením významně sníží i ztráta z provozu za tyto dny. Pokud bychom spoje neomezili, kritizovali by nás, že dopravci vozí vzduch," vysvětlila Jana Švecová.
Pro srovnání podotkla, že stejně jako v Pardubickém postupují i v Jihomoravském kraji. „Jeho integrovaný dopravní systém je považován za nejlepší v Česku. I zde se na Silvestra bude jezdit jako v sobotu. Navíc před optimalizací spuštěnou v loňském prosinci byly na území bývalých okresů Svitavy a Ústí nad Orlicí na Silvestra zrušeny veškeré spoje provozované dopravcem ČSAD Ústí nad Orlicí, v tento den, ač pracovní, nejel vůbec žádný spoj," poznamenala technoložka.

Lidem, kteří si nemohou vzít dovolenou, nebo to nejsou zrovna školáci, nezbývá nic jiného, že se dopravit do zaměstnání sami.