V Poličce otevřeli nové Centrum technického vzdělávání nazvané Půda. Je vytvořené v podkroví budovy městské knihovny a má sloužit jako učebna výuky digitálních technologií a jazyků. Od prvního září funguje ve zkušebním provozu. „Září je určené k tomu, aby se k nám případní návštěvníci přišli podívat a seznámili se s tím, co tu máme za stroje. Můžou si tu s námi hrát, experimentovat a objevovat. Chceme začít volněji, sami netušíme, jaký bude zájem,“ sdělil ředitel knihovny Jan Jukl.

Roboti

Projekt se začal řešit už před třemi lety. „Realizační fáze trvala asi rok a spočívala v přebudování půdní vestavby, ve které je nyní moderní městská učebna zaměřená na digitální vzdělávání, robotiku a informatiku“ přiblížil Jan Jukl. Učebna slouží i jako dílna určená k bastlení. „To je dnes populární kutilství jednadvacátého století. Máme tu nářadí, mikropájky, mikropočítače nebo arduina, ze kterých už si je pokročilý uživatel schopen vyrobit například čidlo do studny nebo čidla na otevírání skleníku,“ podotkl Jukl. Časem plánují i různé workshopy, které zájemce pomohou podobné dovednosti naučit. Nabídka je navíc rozšířena i o možnost využití 3D tiskárny nebo laseru.

Poličské gymnázium.
Gymnázium v Poličce slaví 100 let od založení

Půda je určená pro školy i širokou veřejnost. „Budeme spolupracovat se školami a dalšími zájmovými organizacemi ve městě. Dopoledne bude určené pro školy, odpoledne zde pak budou klubovny a programy určené pro děti a dospělé. Chceme, aby se zde komunity mezigeneračně scházely a spolupracovaly na různých projektech,“ řekla vedoucí Půdy Hanka Šandová. Návštěvníci si můžou v Centru vyzkoušet i řadu robotů. Těch zde mají asi deset druhů. „Máme zde roboty pro různé věkové kategorie. Od robotů pro nejmenší děti tu jsou i složitější roboti pro středoškoláky a dospělé. Od každého pak máme více kusů,“ prozradil Jan Jukl.

Návštěvníci najdou na zdi u městské knihovny i visutou zahradu, která je obsluhovaná přes malý počítač, který ji zalévá a hnojí. „Chceme se zde v budoucnu intenzivněji věnovat spojení přírody a přírodních věd s digitálními technologiemi. V září nakoupíme mikroskopy a budeme dělat badatelskou výchovu pro děti a veřejnost,“ řekl ředitel Jukl.

Centrum vzdělávání vzniklo za podpory Evropské unie. Dotace z IROPU činí 10,1 milionu korun, celkem stál projekt přes 13 milionů korun. První oficiální akce bude v říjnu, kdy se spojí Týden knihoven a Code Week.

Tereza Ryšanová

Průmyslová střední škola Letohrad slavnostně otevřela rekonstruovanou budovu a přístavbu pro odborné učebny a dílny za téměř 60 milionů korun.
Průmyslovka v Letohradě otevírala nové dílny a učebny