V první fázi nasvítili přechody pro chodce na silnici první třídy číslo I/35. Nyní dostali dotaci od státu na vybudování středových ostrůvků a bezbariérových úprav. Opatření přijdou na více než jeden milion korun.

Všechny přechody na průtahu městem jsou nasvícené, takže osvětlení vytváří nad silnicí jakousi bránu. Tím ale úpravy v Litomyšli nekončí. Zastupitelé rozhodli o dalším zvýšení bezpečnosti lidí. „V rámci akce postavíme na silnici první třídy středové ostrůvky, nástupní mysy a přechody bezbariérově upravíme. Aby vyhověly přísným normám, v části průtahu pětatřicítky od ČSAD po výjezd ve směru na Vysoké Mýto odstraníme povolenou rychlost sedmdesát kilometrů v hodině,“ uvedl Pavel Jiráň, vedoucí odboru místního hospodářství litomyšlské radnice. Po úpravách radní přesunou informativní měřič rychlosti od supermarketu hned k vjezdu do města.

V projektu budou řešit také problematickou zebru za světelnou křižovatkou ve směru na Svitavy. „Jednali jsme o jeho zrušení, ale zatím zůstane. Lidé by v místě stejně silnici přebíhali. Přechod upravíme. Změní se na místo pro přecházení. Vybudujeme ostrůvek široký dva metry, ale chodci přijdou o některá svá práva,“ dodal Pavel Jiráň.

Radní věří, že nová opatření přispějí k vyšší bezpečnosti chodců v Litomyšli. Přesto se najdou lidé, kteří riskují životy a ohrožují řidiče, když přebíhají čtyřproudovou silnici v místě, kde není zebra. Koledují si tak nejen o pokutu od policie.