Na Litomyšlsku se rodí nová tradice. Již potřetí se na poli nedaleko Dolního Újezdu koná soutěž v orbě. Na podzim republiková, tentokrát krajská a rozhodně nebude poslední. Za to, že se oráči z kraje sjíždějí právě sem, může učitel Lukáš Staněk z litomyšlské technické školy. „Spolupracujeme s obcí Dolní Újezd 
a s místním družstvem. Základem a původem jsme zemědělská škola a pro správný vývoj venkova je tato spolupráce nutná," uvedl Lukáš Staněk, který učí na Zahradnické a technické škole Litomyšl.

V pátek se na poli s pluhem představí nejen studenti středních škol, ale 
i ostřílení zemědělci. „Z naší školy pojede na krajské soutěži pět oráčů i několik čerstvých absolventů v různých kategoriích. Diváci uvidí při práci i loňského mistra republiky Miroslava Pachla ze ZD Dolní Újezd, řekl Lukáš Staněk.

Do krajského mistrovství se přihlásili i studenti 
z čáslavské a benešovské střední zemědělské školy. Na historickém stroji Svoboda z roku 1939 se představí Pavel Kocourek. Na traktoru Zetor 15 z roku 1947 vyjede na pole i dolnoújezdský starosta Stanislav Hladík.

„Přiznávám, že orat pole je náročné. A na trénink mi nezbývá čas," podotkl starosta. Přihlásit se do krajské soutěže může kdokoliv, kdo má traktor a pluh. „Stačí se přihlásit do jedné z kategorií. Zapomenout nesmíme ani na koňskou orbu a malou mechanizaci," dodal Lukáš Staněk.

Soutěž v orbě ukazuje nejen techniku a práci oráčů, ale má také přitáhnout mladé lidi k zemědělství. „Mistrovství beru jako výbornou prezentaci obce 
a kraje. Založením jsme zemědělská vesnice. To, že je soutěž právě tady, považuji za pozitivní věc a podporujeme ji, i když se tentokrát nekoná přímo na našem katastru," vysvětlil újezdský starosta Stanislav Hladík. Místních oráčů nebude tentokrát v soutěži tolik jako při republikové soutěži. „Krajské mistrovství je spíše příležitost pro školy, aby měli studenti trénink na republiku," sdělil Jiří Jeřábek, ředitel Zemědělského družstva Dolní Újezd, které s litomyšlskou školou úzce spolupracuje.

Krajské mistrovství v orbě se pojede nedaleko polního letiště u Chotěnova. Na každého oráče bude čekat plocha dlouhá padesát metrů a široká dvacet metrů. Tady předvedou své oráčské umění. Na zorání budou mít soutěžící zhruba tři hodiny. A co se hodnotí? „Rozhodčí sledují především pravidelnost brázdy, hloubku orby, zaklopení rostlinných zbytků, připravenost pro setí nebo odříznutí kořenů," vysvětlil Lukáš Staněk.

Na poli bude pro diváky připravena výstava moderní i historické zemědělské techniky a zájemci si vyzkoušejí jízdu zručnosti 
a couvání s vlekem.