Jedním z nich je i Jiří Kohák z Litomyšle. Už tři roky úspěšně provozuje Minipivovar Veselka, který v sobotu oslavil třetí narozeniny.
Jak jinak slavit než speciálním pivem… „Připravil jsem tmavou třináctku. Přidal jsem do ní meduňku a citronovou kůru. Navíc je chmelena českým chmelem Kazbek s mírně citrusovým aroma, které jsme chtěli podpořit," popsal pivní speciál Jiří Kohák. Na Veselce není nic mimořádného, že je zde k dostání něco originálního. „Na vánoce je to světlá patnáctka, což je silnější a hřejivější pivo. Na jaro připravujeme světlou třináctku a v období čarodějnic nakuřovanou polotmavou třináctku," přiblížil pivní speciály sládek. Klasický sortiment se ustálil na světlé a polotmavé jedenáctce a světlé dvanáctce.
K dobrému pití patří i dobré jídlo a také muzika. Všeho se hostům dostalo v sobotu vrchovatě. Jako přídavek bylo i divadelní představení a exkurze po pivovaru.
PIVNÍ PUTOVÁNÍ
Pro zájemce byla připravena i soutěž. Stalo se už tradicí, že se jedná o Pivní putování. Letos se zúčastnilo rekordních dvaatřicet lidí. Soutěžilo se o nejrychlejšího a nejzdatnějšího pivaře, a také o největšího gurmána. „Úkolem bylo vypít co nejrychleji ve vybraných restauracích čtyři velká a jedno malé pivo. Pro ženy platil obrácený poměr. Dále bylo možné navštívit nejvíce restaurací a v poslední kategorii ochutnat co nejvíce pivních značek," popsal soutěže Jiří Kohák. Letos padaly i rekordy. Nejrychlejší byla dvojice, která zvládla vypít požadované množství za 57 minut.
Další poněkud nezdravý rekord padl v kategorii nejvíce navštívených podniků. Vítězný pár jich podle zápisu v pivním pasu, kam byly zaznamenávány dílčí úspěchy, navštívil třináct. „Chtěla jsem si soutěž vyzkoušet. Čekali jsme, že bude mít někdo více a že nevyhrajeme," prozradila Veronika Jelínková z Litomyšle. Ta obešla podniky se svým přítelem, který prozradil, jak se cítí. „Naprosto skvěle a chtěl bych úspěch zopakovat," doplnil Jan Lopour.
Výkony účastníků mohou vypadat šíleně, což u podobných akcí bývá. Obdobné to je i v případě, kdy se pojídá velké množství jídla na čas. „Obávám se, zda pro příští roky neuděláme nějakou úpravu v pravidlech. Není naším cílem, aby se lidé opíjeli, ale prošli si Litomyšl a navštívili místní hospůdky," vyjádřil se k výsledkům Jiří Kohák.
Co však však měnit rozhodně nehodlá, je kvalita vyráběného piva, které dělá radost už tři roky.