Jednou z možností bylo zaplnit čas nakupováním v supermarketu Billa. Ten byl však před několika dny definitivně uzavřený a jeho další osud je nejistý. Majitel budovy totiž momentálně hledá nového nájemníka či zájemce o koupi objektu.

V těchto dnech mohou lidé zavítat jedině do nedaleké restaurace. Ti, co podobná zařízení nevyhledávají, mají na výběr ještě malou pekárnu přímo v budově ČSAD, kde se mohou v tuto dobu alespoň na chvíli zahřát nad horkým nápojem a něčím dobrým na zub. Tradiční místo fungující léta se ale také zanedlouho uzavře. Nádraží postupně šedne a „umírá".

„Původně jsme chtěli vybudovat něco jiného, než tu bylo dříve. Máme provozovny i na jiných místech. Ačkoliv do Svitav přijíždí spousta lidí za prací, do škol a podobně, centrum dění je pravděpodobně někde jinde. Na autobusovém nádraží je to spíše „mrtvý". Proto jsme se interně rozhodli, že prodejnu uzavřeme," uvedl provozovatel, který si nepřál být jmenován.

Velký rozdíl

Lidé mohou využít uzavřenou čekárnu, ale pouze do páté hodiny odpoledne. Lidé se však z práce dostávají později. „Jezdím tu pravidelně. Vždy jsem si alespoň nakoupila, teď bych musela do města. Když mi třeba ujede autobus, byla bych ráda, kdybych se tu mohla někam posadit a zahřát se," uvedla Květoslava Benešová z Ostrého Kamene.

„Já už do Svitav nejezdím moc pravidelně, ale není tu ideální stav. Bývaly doby, kdy zde bylo hezčí nádraží než v Litomyšli, ale teď je to naopak. Kdo čeká déle, tak aby si doběhl do města. Chtělo by to tu trochu revitalizovat, aby to tu nebylo tak ponurý," řekla paní Víšková z Dolního Újezdu. Kdysi to moc nefungovalo ani v Litomyšli. Koncept nádraží byl poté vybudovaný podobně jako ve Svitavách. Rozdíl je teď ale patrný na první pohled. Lidé si mohou rychle koupit svačinu do autobusu, posedět v cukrárně nebo pekárně. Hladovější mohou využít i bistro s teplým jídlem. Hned vedle zastávek navíc město nechalo vysázet zeleň a nakoupilo lavičky. Cestující tak v teplejších dnech mohou krátit čekání v příjemném prostředí.

Ještě jedno zpříjemnění zažívají v Litomyšli. Od loňského roku je totiž před hlavní budovou klavír, kde si mohou všichni kolemjdoucí zahrát. Velmi často tak čekáte na autobus za doprovodu libých tónů. Zda se něčeho podobného dočkají někdy i ve Svitavách, je otázkou.