Krátce před sedmnáctou hodinou se objeví na  cestě ke kostelu černé auto a v pohotovosti  jsou také muži v černých oblecích z ochranky. Tereza se dostane mezi několik věřících, kteří si s kardinálem Dominikem Dukou  ještě venku podají ruku.  Pro věřící je to silný  okamžik. Nahlas jásají, v očích se jim dokonce  lesknou slzy dojetí.

Dvojí výročí

Čerstvě jmenovaný kardinál Dominik Duka celebroval ve své nové funkci v Koclířově  teprve svoji druhou bohoslužbu. Nebyla to náhoda.  Přijel totiž na oslavu šedesátých narozenin místního faráře Pavla Dokládala. Spolu s ním se slavnosti zúčastnil také královéhradecký biskup Jan Vokál a lanškrounský farář  Zbigniew  Czendlik.  Slavnosti se zúčastnily stovky lidí z celých Čech a také ze Slovenska nebo Polska.

„Slavím své kulaté narozeniny a výročí má také  Jan Vokál. Ten byl přesně před rokem  jmenovaný naším biskupem,“ připomněl  kněz Pavel  Dokládal. Přitom bylo možné, že  Koclířov mohl o návštěvu kardinála Dominika Duky přijít. „Až do pátku ležel, protože byl nemocný. Naštěstí se z toho dostal. Je to pro nás velká vzácnost, že zrovna k nám přijíždí jako kardinál na druhé místo,“ řekl  Pavel Dokládal.  

Větší „rajón“

Dominik Duka přitom nebyl v sobotu v Koclířově poprvé. Věřící se tady s ním mohli potkat v minulosti asi  už třicetkrát.   Nyní mu ale přibylo starostí a práce.  „Pokud to bude možné,  budu sem jezdit, ale můj region se trochu zvětšil. Takže nemohu slíbit, že to bude tak často, jako to bývalo z Hradce Králové,“ vysvětlil  kardinál Dominik Duka. Na jeho bohoslužbu v Koclířově se těšily v sobotu stovky věřících.  Všichni se ale do kostela nedostali.   Bohoslužba ale byla přenášena v přímém přenosu na mnoho obrazovek v celém areálu Českomoravské Fatimy. Lidé se tísnili na chodbách, na nádvoří, někdo jen poslouchal venku před kostelem.  „Je to pro mne životní zážitek, být na bohoslužbě kardinála,“ svěřila se starší žena. A myslela si to v sobotu  nejen ona, ale i celé davy  lidí.

Je vlastně nějaký rozdíl mezi bohoslužbou, kterou vede kardinál nebo biskup? „Vůbec žádný. Ani když celebruje mši venkovský farář, ať už starý nebo mladý. Je to zpřítomnění oběti na Kalvárii, kterou přinesl Ježíš Kristus  jednou provždy a  my z ní stále jen  čerpáme a žijeme,“ dodal kardinál Dominik  Duka.