Letošní bitva se odehrávala po ukončení třicetileté války, a to v roce 1648. Jako předloha příběhu posloužila skutečná událost, která se stala na jiném místě v naší zemi. Její podstata však zůstala zachovaná. Vyrabované pevnosti, města, hrady, zámky sloužily po skončení nejvleklejšího válečného konfliktu jako úkryty hrstkám lidí, kteří nájezdy band přežili.

„Na svojanovskou pevnost se vydal osvědčený vojevůdce, který se okamžitě chopil své příležitosti. Pevnost uvedl do stavu bojové pohotovosti a obranyschopnosti,“ popsal počátek příběhu Petr Kubíček, manažer letohradského spolku Honorata. 

Bez zbraní se na hradě neobešli. Ve sklepech našli ukrytá také děla a střelný prach. „Vojáci, kteří prošli třicetiletou válkou, byli ostřílení žoldnéři. Když se dozvěděli o tom, že se v okolí potulují nebezpečné bandy, dokázali za krátký čas osazenstvo hradu vycvičit,“ doplnil Petr Kubíček.

Přes hradby se dostali zvědové, aby připravili cestu ostatním. Ani kovaná brána jejich vpádu nezabránila. Osádka hradu se snažila vraždícím a rabujícím lapkům ubránit. Ti však měli další trumf. Zajali dceru velitele pevnosti. Vylákali ho tak z hradu a zákeřně zabili. Lapkové všechny bez milosti pozabíjeli a vítězně odešli. Ne však daleko. U blízkého města byli lapeni a pověšeni. 

Třicetiletou válkou letošní akce na Svojanově ještě neskončily. Na 23. a 24. září jsou nachystané svatováclavské slavnosti.   Květa Korbářová