V pondělí přijal starosta Svitav David Šimek polské přátele na pracovním setkání. Podle mluvčí svitavské radnice Zuzany Pustinové zástupci Státní vyšší odborné školy Jana Amose Komenského v Lešně, rektor Maciej Pietrzak, kancléř Zbigniew Mocek, profesor Janusz Skoczylas a další členové delegace, se v sobotu zúčastnili tradičního Memoriálu Jana Amose Komenského v Žacléři. Při této příležitosti navštívili také Svitavy.

Svitavské gymnázium a vyšší škola z Lešna před časem podepsaly smlouvu v rámci Ligy Komenského měst. Směrovala je k aktivitám v oblasti výuky a kultury. „Projektem se prolíná pedagogické dílo J. A. Komenského, se kterým se účastníci chtějí aktivně seznamovat a dále ho šířit," uvedla Zuzana Pustinová. V pondělí se spolupráce obou stran prohloubila.

Na setkání nechyběla ani sbormistryně pěveckého sboru Dalibor Miroslava Ducháčková, hlavní organizátorka Festivalu amatérských pěveckých sborů. Podle mluvčí města informovala polské přátele o organizaci festivalu. Dohodli si rovněž podmínky vystoupení školního pěveckého sboru z Lešna.

V dalším neformálním rozhovoru starosta David Šimek seznámil delegaci se zajímavostmi města v oblasti průmyslu, cestovního ruchu, kultury a sportu, s možnostmi využití svitavských sportovišť a parků turisty, rodiny s dětmi, a se zamýšleným vývojem v této oblasti. „Také se zmínil o tom, že v rámci česko-polského projektu město připravuje propagační materiály v polštině," sdělila Zuzana Pustinová. To polskou stranu velmi potěšilo. Hosté začali uvažovat o stejném kroku. I oni referovali o aktivitách školy a města a o možnostech další spolupráce.