Vzorky do Muzea gastronomie v Praze poslali pěstitelé i pěstitelské pálenice z celé republiky. V kategorii slivovic vyhrál vzorek z Lubné u Poličky. Nakonec se stal šampionem celé soutěže. „Každý rok se účastníme kolem deseti degustačních soutěží v Čechách, ale hlavně na Moravě," uvedl majitel lubenské pálenice Lubomír Jelínek.
Na domácí půdě také pořádají soutěž o nejlepší ovocnou pálenku, ale chtěli získat další nápady a zkušenosti. „Druhým důvodem je, že jsme chtěli také odborné a nezávislé posouzení kvality našich destilátů. To, že lidem naše destiláty chutnají víme podle stále se zvyšujícího zájmu, ale chtěli jsme i posouzení od odborníků," vysvětlil Lubomír Jelínek. Vybrat tu nejlepší slivovici pro soutěž je podle laiků jednoduché. Někteří pěstitelé přípravami na košt žijí. 

Pěstitelé z Lubné vyhráli celostátní soutěž o nejlepší pálenku. Jak se vzorek do soutěže vybírá? Laik si logicky myslí, že podle chuti. „Je to různé. Pro některé pěstitele je to životní náplň, hobby. Ti se na soutěž připravují již od sběru ovoce," sdělil Lubomír Jelínek. Takoví pěstitelé jsou velmi soutěživí a vše emocionálně prožívají. „U nás je to trochu jiné. Hlavně chceme ohodnotit destilát, který vydáváme pěstitelům za ovoce , které nám dodají. Takže vzorky jsou stejné jako destilát, který lidé dostávají," upřesnil majitel pálenice. Pražský košt tak mohl vyhrát kdokoliv, kdo si z pálenice slivovici odvezl. Jsou to stejné destiláty. Mistři palírenští z Lubné slaví úspěchy také v jiných soutěžích, kde se koštují jejich ovocné pálenky. „Za většinu vzorků dostáváme ocenění," poznamenal Lubomír Jelínek. Šampiona koštu ale vyhráli poprvé. „O to větší máme radost, že to bylo v Muzeu gastronomie," dodal pěstitel.