Úřednice v podatelněsvitavského finančního úřadu se včera zapotila. Na berňáku se tvořily od rána fronty. Ředitel Finančního úřadu ve Svitavách Jan Charvát uvedl, že otevřeli všechny přepážky, aby lidé příliš dlouho nečekali. Spokojen s rychlostí odbavení byl projektant Josef Findejs z Poličky. „Jsem lajdák,“ řekl projektant při odchodu z úřadu.

Tvořily se fronty

Zaregistrovat se šel pouze hostinský Jan Tlustý z Poličky. Neuvědomil si, že si chvíli počká, protože od rána stál u hlavní pokladny zhruba desetimetrový zástup lidí. Ušetřit chtěl Rostislav Voldauf ze Svitav, proto dnes podával opravnou žádost: „Jinak mám 19. března formuláře podané, zaplacené a vyřízené,“ konstatuje Svitavan, který poskytuje technické služby. Společné zdanění naposledy využili manželé Vojtovi z Karle. „Je výhodné pro rodiny, kde je žena na mateřské dovolené, což je náš příklad,“ dodal muž.

„Zdaleka ne všichni poplatníci mají svoje přiznání vyplněno kompletně a správně, včetně doložených příloh a dalších dokladů,“ upozorňuje ředitel Jan Charvát. Správci daně poplatníkům poradili a pomohli, samozřejmě v rámci časové kapacity.

Daňoví poradci nestíhali zpracovávat doklady. „Odevzdal mi daňové přiznání až v pátek. A je to poprvé, jinak podávám vždy s předstihem,“ omluvně říká majitel topenářské a instalatérské firmy Josef Bárta, jenž odcházel spokojený. Fronta byla minimální a doklady měl v pořádku. Zedník Jiří Bém zaplatil daně a spokojeně odcházel na stavbu.

Na Finančním úřadu v Litomyšli bylo od rána rušno. „Je to nejdelší fronta za poslední roky,“ uvedl ředitel Miroslav Štyndl. V chodbě se tísnilo v osm hodin ráno asi dvacet lidí. Kdyby měli přijít všichni plátci, kteří musí podat daňové přiznání, museli by úředníci „odbavit“ osm set lidí. „Ale tolik jich nepřijde. Někdo pošle přiznání poštou nebo elektronicky,“ dodává Štyndl. „Přiznání podávám na poslední chvíli, protože jako řemeslník mám s přicházejícím jarem hodně práce. Na dnešek jsem si naplánoval jen finančák, abych vše v klidu stihl a nemusel řešit další potíže s přiznáním,“ říká Petr Dvořák z Litomyšle.

Přes poledne využívají někteří poplatníci relativního klidu na úřadu a vydávají se s formulářem za úředníky. Parkoviště zela oproti ranním hodinám prázdnotou. „Za ta léta, co podávám přiznání, jsem zjistil, že okolo doby oběda přichází na finanční úřad nejméně lidí,“ komentoval rychlé odbavení v v Moravské Třebové taneční mistr Alois Bílek.

Termín daňového přiznání posledním březnovým dnem vypršel.Elektronické přiznání se zatím moc neuchytilo, poplatníci ho využívají jen málo. Ve Svitavách využili novinku pouze dva lidé.

okud poplatníci nepřiznali daně včas, mohou je vyřídit i později, ale musí počítat se sankcemi až deset procent z celkové částky.