Zatímco minulý týden krajská hygiena evidovala šest pozitivních osob s podezřením na mutaci delta, za týden toto číslo významně vzrostlo. „Situace se změnila. Máme 35 podezření,“ vysvětlil ředitel krajské hygieny Antonín Vykydal.

Laboratorní potvrzení ale trvá nejméně deset dní. „Udělá se PCR test. Pokud se objeví podezření, přistupuje se k takzvané diskriminační metodě. Její vyhodnocení trvá i dva týdny,“ vysvětlila postup sekvenace Olga Hégrová, vedoucí protiepidemického oddělení krajské hygieny.

Počet pozitivních osob 22. července, okresy:

Chrudim 0
Pardubice 7
Ústí nad Orlicí 0
Svitavy 1

Podle hygieniků je pravděpodobné, že právě nová mutace je v kraji nyní dominantní. „Podezření na mutaci delta převažuje,“ vysvětlil vedoucí protiepidemického oddělení hygieny v Ústí nad Orlicí Pavel Slezák.

V krajských nemocnicích přitom v úterý poprvé od začátku března nebyl hospitalizovaný žádný pacient nakažený koronavirem. „V současné době leží s covidem v nemocnicích Pardubického kraje pouze jeden pacient. Je hospitalizovaný na infekčním oddělení,“ vysvětlila mluvčí nemocnic Kateřina Semrádová.

Další mapky a grafy najdete zde:

Očkování bez registrace začíná také v Pardubickém kraji. Poslouží známý kamion
Očkování bez registrace začíná také v Pardubickém kraji. Poslouží známý kamion

Ačkoliv minulé týdny vykazovaly vyšší počet nově nakažených pacientů, nyní to vypadá, že se situaci v kraji stabilizovala. Dokazuje to týdenní incidence, tedy počet pozitivních osob na 100 000 obyvatel, která klesá. „Situace se tento týden zlepšila. Nové případy zaznamenáváme opravdu spíše v jednotkách,“ potvrdil Slezák.

Denní vývoj nově zjištěných nákaz v Pardubickém kraji v posledních deseti dnech.Denní vývoj nově zjištěných nákaz v Pardubickém kraji v posledních deseti dnech.Zdroj: MZCR

Podle Slezáka zaznamenali hygienici v minulých týdnech menší ohnisko pouze na Přeloučsku. Jen za poslední týden se tu objevilo 14 nových nákaz. To se projevilo i na incidenčním čísle, které právě v přeloučském "malém okrese" činí 153,9 osob v přepočtu na 100 000 obyvatel. Přeloučsko je tak nejhorší v kraji. Aktuálně je tu nemocných 40 lidí.

Právě celý okres Pardubice, do nějž Přeloučsko spadá, kvůli tomu drží v kraji nepříjemný prim, je nejvíce postiženým regionem. Incidenční číslo je zde celkově 13,06 pozitivních osob na 100 000 obyvatel.

Situace se mírně zhoršila také na Chrudimsku, kde za posledních sedm dní hygienici odhalili 13 nových případů koronaviru. Významně si naopak polepšilo Orlicko a Svitavsko, kde je incidence okolo čísla 3.

Povinné očkování proti covidu se šíří Evropou
Povinné očkování proti covidu se šíří Evropou. Babiš jej prozatím vyloučil