Ve velice špatném stavu je především část sochařské výzdoby. „Poškození morového sloupu má zjednodušeně řečeno tři hlavní důvody. Za prvé je to projev přirozeného stárnutí památky. Druhým důvodem je nevhodně zvolená kombinace kamenů a nevhodný způsob kotvení kamenných prvků," vysvětlil vedoucí restaurátorského průzkumu Petr Gláser. Podle restaurátora v obou případech dochází k urychlení znehodnocujících procesů a vzniku zásadních poškození.

Nevhodné postupy

Na jedinečné, téměř tři sta let staré, památce se v minulosti podepsaly také nevhodné, někdy i nekvalifikované restaurátorské zásahy. Jde například o použití nevhodných chemických prostředků nebo pouhou úpravu poškozeného povrchu sloupu bez odhalení a napravení příčin poškození.

S opravou by se nemělo otálet. „Hrozí nebezpečí nevratného poškození památky a jejích hodnot. Případný pád části výzdoby je samozřejmě nebezpečný i pro kolemjdoucí a zajištění sloupu řetězy je v tomto směru nedostatečné," konstatoval Petr Gláser. Části sochařské výzdoby, včetně některých velkých soch světců, nahradí kopie z přírodního kamene. Opravené originály by měly být vystavené v lapidáriu v poličském muzeu.

Petr Gláser je z historické památky nadšený. „Po výtvarné stránce se mi ze všech mariánských sloupů, které jsem viděl, a to jsou vzhledem k mé profesi a zaměření doslova stovky u nás, ale třeba i v sousedním Rakousku, líbí ten poličský nejvíce. Nejde jen o Pacákovy sochy, které jsou fantasticky zpracované, ale o celkové propojení architektury a sochařské výzdoby. Je velmi rafinované a působí organicky," uvedl restaurátor.

Při průzkumu zblízka nebylo jednoduché se ve výstavbě sloupu zorientovat.

Poselství

„Není to takový typ sloupu, na kterém je výzdoba jakoby navěšená. Tady stojíme před suverénně zpracovaným uměleckým dílem, které dokáže člověka skutečně vtáhnout. Navíc sloup nese důležité poselství ukryté v jeho ikonografickém programu, i když pro dnešního člověka už jistě není příliš čitelné," dodal Petr Gláser.
Opravu radní odhadují na dvanáct milionů korun. Město ale takovou částku ve svém rozpočtu nemá. „Naší snahou bude získat peníze z vyšších rozpočtů, pravděpodobně z ministerstva kultury," sdělil starosta Poličky Jaroslav Martinů. S podrobným restaurátorským průzkumem by město mohlo získat až sto procent. „S opravou bychom rádi začali příští rok," řekl Jaroslav Martinů.

Beseda s odborníky o průzkumu této významné památky začíná v Centru Bohuslava Martinů v Poličce dnes v osmnáct hodin.