V prosinci 2014 a v lednu 2015 byly kompostéry rozvezeny do členských obcí, tedy i k nám do Morašic. Občané je mají už doma.

Starší obyvatelé vesnic byli dříve zvyklí všechnu trávu nechat vyrůst do co největší velikosti a pak ji posekat dvakrát ročně a usušit na seno. O travnaté plochy byl zájem, občané se dohadovali o každý kousek příkopu poblíž vesnice. Dnes je již málo lidí s tímto přístupem k zeleni. Králíky chová jen pár důchodců.

Po revoluci jsme začali sekat plochy uvnitř obce a na zahradách častěji a častěji, abychom měli vše stále úhledně upravené. Tato tráva se již nedá sušit, ale je potřeba ji někde odložit. Většina z nás ji hromadí na více či měně úhledných kupičkách a až zetlí, tak ji zarýváme na podzim do záhonů do hlíny. A nebo také navěky zůstane na nějakém zastrčeném místě, kde se hromádka přes zimu zmenší.

Když jsme se rozhodovali, zda do akce s kompostéry půjdeme, visela ve vzduchu i obava za toho, že ne všichni jsou na kompostování v kompostérech zvyklí a třeba nebudou mít o věc zájem. Každá novinka chce určitý čas, než si na to lidé zvyknou. Ještě než jsme vůbec věděli, zda dotaci obdržíme, provedla jsem si ve vsi předběžný sběr jmen zájemců o tyto nádoby. Byla jsem mile překvapena, že po rozpačitém rozjezdu se lidé začali hlásit. Pak už jen zbývalo to, aby dotace byla přidělena. A podařilo se. Trvalo to skoro rok až do současného cíle.

Kompostéry pro domácnost mají hodnotu cca 3.000,- Kč, ale díky dotaci lidé zaplatili jen 300,- Kč. Za to musí ale dodržet určité podmínky. Pět let nesmí kompostér prodat ani darovat a musí zůstat na předem určeném soukromém pozemku u jejich domu. Součástí dotace bylo i pořízení několika větších kompostérů o objemu 2000 litrů na obecní pozemky.

Kompletní kompostér pro domácnost váží 28 kg, má objem 1100 litrů, je příjemné barvy, která v zahradě nebude vyrušovat. Po celém obvodu má větrací otvory. Je odolný, vyrobený z vysokohustotního polyetylenu, stěny jsou vyztužené. Montáž je jednoduchá a posléze se vyprazdňuje z kterékoli strany. Každý majitel obdržel návod na montáž i kompostování.

Čtenáře by určitě zajímalo, jak se v nich kompostuje, jak proces probíhá, zda je to opravdu účinné a rychlé a doma si během roku vyrobíme nádhernou hlínu ze zahradního a domácího bioodpadu. Tak na tuto otázku budu moct odpovědět za rok. Nyní my všichni majitelé kompostérů s netrpělivostí čekáme na první sekání trávy, abychom novou věc vyzkoušeli.

Hana Štěpánová, starostka Morašic