Na večer věnovaný Mongolsku by návštěvníci svitavské Fabriky trefili i poslepu. Ze sálu se totiž linula vůně z mongolských pokrmů. „Tradičním jídlem Mongolů jsou knedlíčky buuz, vařené v páře, a smažené chušúr," uvedla mongolská hudebnice Myanganbayar Bazarjav, která v Čechách působí jako tlumočnice pro krajany. Obě jídla byla plněná hovězím masem. Mongolové také připravili saláty, jeden ze strouhaného zelí s mrkví a cibulí, druhý mrkvový s česnekem a smetanou. Na stole nechybělo ani karamelové pečivo a čokoládové bonbony.
Jídlo a tradice
Chuťové pohárky pracovaly všem. „Zajímá mě, jak žijí mongolští lidé a co jedí. Knedlíky znám a mrkvový salát s česnekem je výborný. Nic lepšího jsem nejedla," svěřila se Marie Kynclová ze Svitav.
Podívat se přišli také učitelé. „Učím zeměpis, a tak jsem chtěl učivo obohatit o nějaké zajímavé informace. Myslím si, že je dobře, že se podobné akce pořádají. Jsem sám za sebe nadšený. Do Mongolska se málokdo z nás podívá," poznamenal Jan Richtr ze Svitav. Je přesvědčený, že je nutné vztahy mezi jednotlivými národy prohlubovat.
Mongolsko je podle Myanganbayar Bazarjav osmnáctkrát větší než Česká republika, ale žije v něm jen 2,7 milionu obyvatel. Mongolové se živí kočovným pastevectvím. Mají však také svoji kulturu, zvyky, tance a hudbu. Ty přítomným představila mongolská hudební skupina Dunjingarav v pestrobarevných kostýmech.