„Tuto akci děláme jednou do roka. Přijeli na ni členové modelářských klubů od Krkonoš přes Prahu až po Letovice. Z Litomyšle je tu asi deset lidí," přiblížil letecký den předseda spolku leteckých modelářů v Litomyšli Jaroslav Duffek.

Krása ve vzduchu

Nezasvěcený divák by možná očekával malá letadýlka. Opak však byl pravdou. Na letišti byly k vidění většinou repliky skutečných letadel v měřítku 1:3, ale i 1:5. „Radost mi udělaly dvě makety letadel z druhé světové války. Americký bombardér B-25 Mitchell a německá stíhačka Focke-Wulf 190. Pokud bych měl vyzvednout akrobatický výkon tak u Ondřeje Celby. Ten byl doslova dechberoucí," prozradil Milan Šmejc, který je členem litomyšlského klubu od roku 1970.

Vystoupení Ondřeje Celby bylo opravdu jedinečné. Práci s veloxem obdivoval nejeden návštěvník leteckého dnu. Se svým modelem létá už devět let, aniž by letadlo poškodil. Trénovat chodí podle časových možností.

„Při pořizování modelu se nevyplatí experimentovat a vše si dělat sám. I když je pravda, že si některé věci dodělám," řekl modelář z Červeného Kostelce. Proč není radno dělat pokusy na letadle je hlavně pořizovací cena, která se pohybuje v řádu desítek tisíc korun. U některých jsou to dokonce sta tisíce. Jaká je rada pro začátečníky? „ Kupte si simulátor. Ušetří spoustu peněz, času a rozčilování. Navíc zjistíte, zda vás to opravdu baví a naučíte se základní ovládání letadla," poradil zájemcům o lítání s modely Ondřej Celba.

Dalším zajímavým „kouskem" byla na letišti například maketa školního kluzáku ŠK-38, na kterém se v třicátých letech minulého století cvičili tisíce pilotů. Nejstarším modelem byl pak Bleriot 11 model Kašpar. „Tento model jsem začal stavět v roce 1982. Protože jsem neměl vhodné rádio ani motor, tak zprvu ani nelétal a pouze jezdil. Dokonce jeden čas visel jen jako výzdoba," řekl majitel a tvůrce letadla Jiří Fikejz. Během let se však změnilo technické vybavení a tak je bleriot posledních pět let ozdobou oblohy.

Není to však jediný model který má Jiří Fikejz doma. Přemýšlí, zda z nich neudělá expozici. „Muzeum? To nevím. Zatím je to spíše skladiště," dodal s úsměvem modelář ze Džbánova.