Mlékárna Miltra skončí k prvnímu lednu s prodejem vlastní produkce mlékárenských výrobků. Důvodem je krizová situace hospodaření podniku v důsledku situace na trhu a nevhodně zvolené obchodní strategie.

„V podniku od října 2013 působí nový jednatel s cílem restrukturalizovat podnik a připravit ho na prodej či vstup strategického investora. Prioritou je udržet podnik nepřetržitě jako funkční produkční kapacitu," informoval mluvčí společnosti Andrej Čírtek. Proto byla zachovaná služba pro dodavatele mléka, a to zpracování mléka na odstředěné mléko a smetanu, kterou si dodavatel prodává na své jméno. Na druhé straně byly ukončené dodávky mléka pro vlastní výrobu. Miltra v současné době svůj sortiment doprodává.

Stav mlékárny vyvolal potřebu propustit více než čtyřiceti výrobních pracovníků. „Co se týče oprávněných nároků propouštěných pracovníků, jejich splnění včetně odstupného je naprostou prioritou. Nicméně kromě pevné vůle nového vedení podniku je nezbytné, aby bylo pro jejich splnění dost peněz na účtu. V tuto chvíli lze dát garanci na splnění termínu výplaty mezd všem zaměstnancům včetně těch, kteří jsou ve výpovědi," uvedl Andrej Čírtek.

Důvodem z vnějšího pohledu velmi prudké změny stavu mlékárny je, že bývalé vedení tajilo skutečný stav hospodaření podniku před obchodními partnery, bankami, veřejnými institucemi i před auditory. „Teprve po nástupu nového jednatele byl sjednán auditorům přístup k účetním dokladům za hospodářský rok 2012/2013. Prokázaly, že společnost je místo minulým vedením deklarovaného mírného zisku v hluboké ztrátě," poznamenal mluvčí mlékárny. Přesnou výši ztráty v tuto chvíli zjišťují auditoři.

Možná záchrana?

Podle Andreje Čírtka nový jednatel firmy Stanislav Solanský v současné době komunikuje s věřiteli a připravuje reorganizační a restrukturalizační plán. „Cílem je nalezení investora nebo kupce. Vzhledem k tomu, že Miltra je tradiční mlékárenský podnik s kvalitní technologií a zkušenými zaměstnanci, předpoklady pro záchranu zde jsou," konstatoval mluvčí.

Současné vedení mlékárny podniká všechny kroky pro to, aby se tyto předpoklady podařilo naplnit a zároveň byly splněné všechny závazky vůči zaměstnancům i obchodním partnerům.