Sál provoněly speciality, které uvařili studenti z Polska, Lotyšska, Ukrajiny, Slovenska a samozřejmě nechyběl ani tým z domácí odborné školy. „Tuto soutěž pořádáme proto, abychom se sešli s našimi přáteli z ostatních gastronomických škol, se kterými spolupracujeme. Jsme tady proto, abychom si taky ukázali, jak se vaří ve světě," uvedl Lubor Havlík, vedoucí odborného výcviku. Soutěž se koná pokaždé v jiné zemi.
Na jevišti
Studenti předvedli, že nejsou žádní amatéři. I když na ně během vaření koukaly desítky zvědavců, oháněli se noži a vařečkami zcela profesionálně. Poličské barvy zastupovali Pavel Vendlig a Jiří Kabelka. Příprava na soutěž není otázkou jednoho týdne, vše se musí promyslet, naplánovat a vyzkoušet. „Jeden šéfkuchař nám poradil s masem. My jsme pak s naší paní mistrovou doladili vhodné přílohy a omáčky," poznamenal Pavel Vendlig. Novým parťákem se mu pro poličské klání stal Jiří Kabelka. „Připravovali jsme kančí na omáčce z černého rybízu, mletinu z kančího masa a jablečným pyré," popsal Jiří Kabelka. Na soutěži byl zcela poprvé. Sice měl trému, ale s výsledkem byl spokojený.
Na této gastronomické mezinárodní soutěži nechyběla ani odborná porota. Sledovala průběh vaření jednotlivých týmů a všechna jídla také ochutnala. „Úroveň soutěže je velmi vysoká. Viděli jsme nápady, co týče rybích jídel, zvěřiny. Novátorství už tam je. Je opravdu vidět, že jdeme s dobou," konstatoval porotce šéfkuchař Václav Šmerda mladší. Podle něho je jedině dobře, že i v gastronomii dokážeme jít stále vpřed. „To je velice důležité. Když se podíváme na nutriční hodnoty jídel, kombinace zelenina a ryby, tak by to mělo být," podotkl šéfkuchař coby porotce. Líbilo se mu, s jakými nápady studenti přišli. „Je to určitě dobře. Nesmíme zaostávat ani ve vaření. Gastronomii, kterou zde představili, je konkurence schopná i v jiných soutěžích," dodal Václav Šmerda mladší.