Na zahájení sezony Lázní ducha v Litomyšli jich bude o víkendu mnoho. Nebude chybět ani PAVLÍNA AMÁLIE KVAPILOVÁ, specialistka na nová média, která stojí také za projektem Elegantní Česko. Litomyšlská rodačka se snaží vrátit do dnešní doby eleganci a krásu první republiky.

Elegance. Tohle slovo mám spojené především s první republikou. A vy jste milovnice této doby. Kdy jste kouzlu první republiky propadla?
Kdysi dávno jsem si zamilovala knihu paní doktorky Evy Uchalové Česká móda 1918 - 1939 - Elegance první republiky. Vždycky mě fascinovala estetika té doby. Ale není to jen o zdánlivě povrchních vjemech. Ta doba byla v mnoha ohledech velmi podobná naší polistopadové. Budoval se nový stát, formoval právní systém, identita, lidé cestovali, tvořil se styl humoru. Studium dobových periodik je v tomto úžasným vhledem. Tehdejší kvas byl přerušen smutnými událostmi 30. let a vším, co následovalo. Je to frustrující vidět, co všechno se zničilo. Proto považuji za potřebné se o to zajímat. A nepřestává mě udivovat a inspirovat moudrost a životní přístup Tomáše Garrigua Masaryka. Aniž bych kohokoli chtěla idealizovat. Právě masarykovské hodnoty jsou pro nás velmi důležité.

Pokládaná vlna ve vlasech, rukavičky, klobouky, krásné šaty a pánové ve fracích… Hodí se to vůbec k dnešní uspěchané době?
Nevidím důvod, proč by nemělo. Ostatně když se o to začnete zajímat, musíte nutně zpomalit, dát tomu patřičný čas. Přiměje vás to jinak přemýšlet. Je to mnohem hlubší než rovina prostého oděvu. Úzce to souvisí s chováním.

Dá se říci, že ve vašem šatníku převládají právě modely ve stylu první republiky? Kolik jich máte?
To ne. Ale odjakživa mám svůj specifický styl, ve kterém je mnoho odkazů na minulost. Baví mě propojování toho krásného z historie s moderními prvky.

Vlastníte i šaty třeba po své babičce? Takové ty poklady z půdy...
Jako malá jsem byla půdami absolutně posedlá. Zkoumala jsem tam oblečení, staré knihy, přístroje, fotky, všechno. Nosila jsem to dolů, čistila, dělala přehlídky. Tyto poklady jsou úžasné.

Obléknete si je i ve všední den, nebo pouze při zvláštních příležitostech?
Pro mě je každý den svým způsobem zvláštní příležitost. Nicméně je tu jedna podstatná věc. Pokud jde o vzácné staré věci, je často důležitější je opečovávat a uchovat než nosit. V tom
Elegantní Česko hodně podporuje například snahy dr. Míry Burianové z Národního muzea, aby se na toto pamatovalo.

Na jednom srazu veteránů mi dáma v elegantních šatech půjčila klobouk a mohla jsem se posadit do jejich historického vozu. Měla jsem pocit, že jsem se vrátila o desítky let do minulosti. Máte to také tak, když se obléknete do šatů z doby minulé?
Ano, ano, úplně rozumím. Mít na sobě autentické staré šaty je větší zážitek, než by řada lidí čekala. Už jen proces oblékání vás zastaví. Musíte na ten kousek jinak sahat, obdivujete propracovanost, trvanlivost látky, cítíte energie starých dějů. Například po natáčení pilotních dílů jsem si ještě asi týden připadala velmi nepatřičně, jako bych byla permanentně zanedbaná, přitom jsem chodila, jak je dnes zcela běžné.

V poslední době mám pocit, že retro je dost v módě. Elegantní Česko je ale o něčem trochu jiném. Můžete projekt přiblížit? Zajímají se o něj i mladí lidé?
Je to multimediální projekt, jehož cílem je oživovat to nejlepší z toho, co uměla tato země a její lidé. Ve všech smyslech slova. Hlavní osou je YouTube seriál točený na filmová skla, dáváme si záležet. K tomu ale patří také řada akcí, ať už třeba zábavné jako Česko tropí hlouposti v kině Lucerna nebo vzdělávací workshopy, které jsou velmi oblíbené. Lidé se na nich učí všechno možné, od pokládané vlny až po principy elegantního etického přesvědčování. Máme v naší skvělé komunitě řadu mladých i velmi mladých a to je parádní. Chceme propojovat generace. Komunita Elegantního Česka je přímo oblažující. Potkala jsem
neuvěřitelné množství chytrých, pokorných lidí, kteří se chtějí rozvíjet. Je to pro mě jedna z nejlepších zpráv poslední doby.

Myslíte si, že se z české společnosti vytrácí elegance? Teď nemám na mysli pouze módu, ale třeba i chování žen a mužů.
Společnost je velmi dezorientovaná. My například velmi uctíváme knihu Společenský rádce pro všechny životní situace, je z roku 1932. Dávala vynikající přehled o věcech, které dnes často vůbec nevíme, jak provést. Chceme vytvářet prostor pro tuto debatu, ne něco diktovat nebo poučovat. Jednoznačně si myslím, že obrovské množství lidí by ocenilo více elegance v naší každodennosti a každý jeden z nás k tomu může přispět.

Pořádnou dávku elegance přináší každý rok v Litomyšli zahájení Lázeňské sezony. Lázně ve městě bez léčivých pramenů… Na kolonádě ovšem bývá i tak velmi rušno. Letos zde představíte Elegantní Česko. Jak a kde?
Naše videa se budou promítat v Zámecké jízdárně v sobotu od deseti dopoledne až do večera. Vystoupíme také na hlavním pódiu, kolem 16.30 hodin. Širší zapojení jsme začali diskutovat pro příští rok. Jsem ráda, že právě v mém rodném městě nebudeme chybět. Litomyšl v mnohém naplňuje to, na čem nám záleží – kombinaci úcty k minulosti a odvahu na ni moderně navazovat.

Jaké šaty si obléknete pro lázeňskou sezonu 2016?
Šaty nám vybrala sběratelka Vlaďka Dobiášová, má nádherné dobové kousky a s neuvěřitelnou péčí je schraňuje. Jsme moc rádi, že lidé jako ona s Elegantním Českem spolupracují. Chceme propojovat všechny, které to zajímá, protože bychom si moc přáli, abychom všichni společně složili nové elegantní Česko.