„V dvoulůžkových pokojích chtějí mít oddělené postele, nikdy manželskou. Navíc žádají, aby pokoj byl vybaven koupelnou s vanou nikoliv pouze sprchou. Jsou totiž zvyklí po dlouhé cestě relaxovat,“ přibližuje nároky japonských turistů Kristýna Kopáčková, předsedkyně Česko–japonské společnosti. V Litomyšli nocují obyvatelé této asijské země nejen při delším pobytu, ale místní hotely jim vyhovují také při cestě například z Prahy do Brna.

Japonci si oblíbili nejen českou hudbu, umění a památky. Rádi vyzkoušejí rovněž speciality české kuchyně. „Milují svíčkovou omáčku. Ale knedlíku říkají napařovaný chleba a často si ho berou do ruky a přikusují jako krajíc. Nejedná se ovšem v žádném případě o známku nezdvořilosti,“ říká Kristýna Kopáčková. Japonci si pochutnají také na guláši, protože jim vyhovují malé kousky masa, které jsou pro ně lehce stravitelné. Obzvláště si oblíbili české polévky.

Klasické vepřo, knedlo, zelo jim připadá těžké do žaludku. V restauraci si ale s oblibou objednávají smažený vepřový řízek. „V Japonsku existuje jídlo podobné řízku, kterému říkají tonkatsu. Jedná se o smažený vepřový řízek, který je ale nakrájený na kousky. Na něho si dávají sojovou omáčku a zeleninu. Proto vždy, když cestují, mají s sebou sojovou omáčku,“ dodává znalkyně Kopáčková. Sojová omáčka je jejich základní dochucovací prostředek. Český řízek si tak vychutnají jedině se svým kořením.