Populární možností jsou veřejné a městské Wi-Fi sítě, tedy příležitosti, jak se jednoduše, bezdrátově a zejména často také zdarma připojit k internetové síti. Vedle českých metropolí začínají podobné příležitosti pronikat i do menších měst.

První vlaštovka

Jako jedni z prvních nabídli městskou Wi-Fi síť ve Svitavách. Už několik let se může kdokoliv s odpovídající technikou připojit například ve Fabrice nebo v Kavárně v parku. Podle starosty Svitav Davida Šimka je to směr, jak zvýšit standard města.

„V letošním roce budeme realizovat dotační projekt, v rámci kterého bude v našich dalších sedmi objektech i na části náměstí veřejná Wi-Fi vybudovaná," prozradil starosta. Dočkají se tak například sportovní hala, bazén nebo muzeum.

Veřejnost chválí

Lidé přítomnost veřejných Wi-Fi sítí jednoznačně vítají. „Rozhodně na veřejných místech jsou vhodné, například na úřadě. Uvítala bych je i na nádraží kvůli možnosti kontroly jízdních řádů," uvedla Telvia Kubištová, která za prací dojíždí do Svitav z Ústí nad Orlicí, a dodává: „Je fajn, když jsou i ve frekventovanějších restauracích, protože tam často bývají obchodní jednání. Stoprocentně si myslím, že je to dobrá investice."

Některá města už nabízejí své Wi-Fi sítě, jinde o tom teprve uvažují. Jedním z důvodů jsou i turisté.Snaží se je tak udržet ve městě.

„Na jaře budeme rozjíždět novou turistickou sezonu a mobilního turistického průvodce. Z toho důvodu zřizujeme veřejnou Wi-Fi síť, aby si mohli lidé tohoto průvodce stáhnout," dodal starosta Svitav David Šimek.

Město síť vybuduje v rámci projektu, na který získala dotaci ve výši šest set tisíc korun. „Myslím si, že je to určitě dobrá investice. Pro mladé by mělo být Wi-Fi pokrytí na úrovni. Zatím vím, že se stabilně můžu připojit v knihovně a v některých restauracích. Bylo by to zajímavé a využíval bych to třeba při čekání na úřadě a na poště," konstatoval dvaadvacetiletý Tomáš Kodytek ze Svitav.

Snaží se i jinde

O zbudování městské sítě uvažují i v Litomyšli. Město provádí průzkum, který by měl odhalit možnosti její realizace. „Impuls přišel z „dopravky", aby čekárna byla obsáhlá Wi-Fi připojením. Dále bychom chtěli mít signál na zámeckém návrší a také v Klášterních zahradách. Uvažujeme také o autobusovém nádraží. Signálem bychom chtěli pokrýt rovněž Smetanovo náměstí. Tam to ale bude trochu problém," nastínil starosta Litomyšle Michal Kortyš.

Projekt by měl být financován z městské kasy. Pokud bude schválen, jeho realizace se v Litomyšli dočkají v první polovině letošního roku.

Městský úřad mají Wi-Fi signálem pokryté také v Poličce. „Část je v provozu již rok. Celé pokrytí funguje asi půl roku. Zřídili jsme ji kvůli lidem, kteří jdou na úřad a musí tu chvíli čekat, tak aby si mohli otevřít například smlouvy nebo si něco nastudovat," uvedl Ondřej Votruba, vedoucí oddělení informačních technologií v Poličce.

Bez signálu

Naproti tomu v Moravské Třebové město svou Wi-Fi síť pro veřejnost nemá. Výjimkou jsou pouze některé kavárny nebo jiné soukromé subjekty, které tuto možnost svým zákazníkům v provozovně poskytují.