Ve výběrovém řízení totiž vybralo firmu, která zušlechtí exteriér zařízení za devět milionů korun.

Vedení města přitom počítalo s až dvanáctimilionovým rozpočtem na rekonstrukci a v následujících měsících se mu tak mohou uvolnit ruce na další důležité plánované akce. „Je to konečná cena s DPH. Soutěž tak naplnila má očekávání," řekl starosta Poličky Jaroslav Martinů.

Stejný facelift

Stavaři dopřejí interiéru budovy pořádný facelift. Zcela nová fasáda se zateplením dostane podobný nádech jako další dvě budovy 1. a 2. stupně základní školy. „Architektonicky navážeme na zásadní rekonstrukci stávajících dvou budov. Tehdy na nový vzhled tělocvičny nezbývaly peníze. Završíme tím opravy celého areálu," těší se starosta.

Další zbytečné úniky energie by měly odpadnout díky celkové výměně původních patnáct let starých oken. Těžkou práci si však odbudou pokrývači. Šindelová krytina je totiž v dezolátním stavu.

Podle starosty by dokázala sloužit ještě minimálně další školní rok, ale radní se rozhodli renovaci střechy provést zároveň s opravami budov. Mimo to je nutné vyměnit vazby, které podle všeho napadá hniloba. „Rekonstrukce potrvá rozhodně několik měsíců, rozsah prací je poměrně velký. Avšak maximálně by se měly využít letní prázdniny, kdy bude škola i tělocvična neobsazená," poznamenal Martinů. Harmonogram prací není zatím přesně daný.

Střecha na odpis

Rozsáhlá výměna střechy udivuje. Sportovní kolos byl totiž postavený před patnácti lety a očekávalo se, že bez zásahu dělníků vydrží několik desetiletí. Pro město byla taková stavba pýchou. „Tato budova je ještě mladá a z mého pohledu tu proto panuje určité zklamání z porevolučního stavitelství," krčí rameny starosta Martinů. „Od některých projektantů jsem slyšel názory, že šindelová krytina má životnost patnáct let. Nechce se mi tomu věřit, ale do podrobnějšího rozboru se nechci pouštět," dodává šéf radnice. Reklamace prací z minulosti podle něj ale není na místě. Město se na nákladech na rekonstrukci tělocvičny podílí ze svého zhruba z poloviny. Druhou část na opravy haly získalo z dotace Státního fondu životního prostředí.