VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Med - zdravý a chutný evergreen

VÝCHODNÍ ČECHY - Tvorem, kterému můžeme být za med vděční, je včela medonosná (Apis mellifera). Jak „výroba“ medu probíhá? Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, v medovém váčku je enzymaticky upraví a posléze uskladní v plástech, kde za pomoci mladých včelek, které se šťávou manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.

12.8.2007
SDÍLEJ:

Pochoutka, která se využije v kuchyni i v lékařství.Foto: PROFIMEDIA

Med se dělí na dva základní druhy – květový a medovicový, který se označuje také jako lesní. Květový med je světlý, dříve krystalizuje a jeho základ tvoří nektar rostlin a stromů, k nimž patří řepka, ovocné stromy, lípa, akát, maliník, slunečnice a mnohé další. Je typický jemnou chutí a méně výrazným aromatem.

Koupíte –li med s barvou jantaru až po tmavě hnědou, jde o medovicový či lesní med.

Lžíci do medu

Med je sladká hmota tvořená převážně ovocným cukrem (fruktózou), hroznovým cukrem (glukózou) a malým množstvím sacharózy. Právě poměr glukózy a fruktózy rozhoduje o kapalnosti či tuhosti medu. Čím větší je podíl glukózy, tím dříve med krystalizuje (cukernatí). Pokud ho chcete zkapalnit, stačí, aby se opatrně zahřál, nejlépe ve vodní lázni. Aby neutrpěla kvalita, nesmí teplota při zahřívání nepřesáhnout 42 °C.

Oproti klasickému cukru nabízí vysokou biologickou hodnotu. Kromě cukerných látek obsajuje látky prospěšné zdraví, jako jsou dextriny, organické kyseliny, aminokyseliny, enzymy, minerální látky, stopové prvky, vitamin C a vitaminy skupiny B.

Med je lehce stravitelný a zubní sklovinu poškozuje méně než řepný cukr. I proto má u zubařů zelenou. Tlumí také růst choroboplodných zárodků, takže je vhodným dopingem těla pro posílení imunity. Při psychickém či fyzickém vyčerpání je vynikajícím zdrojem okamžité energie.xxx Nemůžete večer usnout? Ohřejte si mléko a rozmíchejte v něm lžíci medu. Uplatnění medu v kuchyni je mnohem širší. V Evropě byl kdysi jediným sladidlem používaným v cukrářství i pekařství. I dnes je základem mnoha cukrovinek (například chalvy) a tvoří základ řady cukrářských výrobků. Zajímavě však dokáže ochutit i maso či zmrzlinu.

O popularitě dortu s názvem medovník svědčí i to, jak se české kuchařky snaží objevit jeho tajnou recepturu. Cukráři a pekaři u něj oceňují nejen jeho specifickou sladkost, ale především i to, že dokáže absorbovat vlhkost, udržet ji, a zachovat tak pečivo čerstvé a vláčné.

Máte chuť na trochu alkoholu? I ten lze z medu připravit. Medovinu vzniklou kvašením znali již naši dávní předkové. S trochou nadsázky lze říci, že prvním nápojem, jímž se člověk opil, byla právě medovina.

Nerozčiluj se

Zmínky nalezneme například v bibli, kde o něm mluví Šalamoun. Med má mnohá využití. O jeho prospěšných účincích na lidské zdraví věděli i naši dávní předci. Svědčí o tom nápis, který se zachoval na průčelí jednoho z řeckých chrámů postaveného ve 4. století před naším letopočtem: „Nerozčiluj se, pij mléko s medem, pěstuj divadlo, gymnastiku a dožiješ se klidného vysokého věku.“

Medovo­ovesné placičky

1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku strouhaného kokosu (nebo slunečnice), 150 g másla, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody.

Smícháme vločky, mouku, cukr a kokos. V hrnci rozehřejeme med a máslo a přidáme horkou vodu se sodou. Tekutou část vlijeme do suché mísy a řádně promícháme. Malou lžičkou klademe na vymazaný plech hromádky dál od sebe, protože při pečení se trochu roztečou. Pečeme 15 až 20 minut při 150 °C.

Far Breton – koláč z Bretaně

125 g hladké mouky, 80 g cukru, 3 vejce, 1 lžíce medu, 600 ml mléka, 25 vypeckovaných sušených švestek V míse smícháme mléko, vejce, mouku, cukr a med do tekuté směsi.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané zapékací mísy nebo pekáčku a naskládáme do něj švestky, které jsme předtím lehce obalili v mouce. Pečeme 50 minut na stupeň 5 nebo 6, až je koláč hezky nahnědlý.

Medová křidélka

1 kg kuřecích křídel, na marinádu: 1 hrnek medu, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička bazalky, 1 lžíce kvalitní sójové omáčky, 1 lžíce vinného nebo obyčejného octa, 1 lžíce oleje, 3 lžíce vody, kdo rád pikantní, tak 1 lžičku chilli, hladká mouka na obalení.

Na marinádu smícháme všechny suroviny dohromady. Do směsi naložíme na 24 hodin kuřecí křídla. Poté je obalíme v hladké mouce či drcených kukuřičných lupíncích a usmažíme do zlatova.

12.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 22 000 Kč

Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Programátor - obsluha laserového stroje. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NABÍZÍME: 5 týdnů dovolené, závodní stravování, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Mtb cz s.r.o. - moravská třebová, Nádražní, č.p. 1455, 571 01 Moravská Třebová 1. Informace: Doležal Robert, Kuchařová Martina, +420 603 231 468,733 521 202.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 116 Kč

Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti pobytové péče Pracovníci v přímé obslužné péči - Litomyšl. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 116 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: kurz pracovníka v sociálních službách, podle zákona 108/2006 Sb. - je možné si ho dodělat dodatečně nebo střední zdravotnická škola, NABÍZÍME: PP na dobu určitou, KONTAKT: telefonicky, e-mailem, osobně. Pracoviště: Středisko sociálních služeb salvia, z.ú., Wolkerova alej, č.p. 92, 568 02 Svitavy 2. Informace: Anna Chovancová, +420 461 542 588,731 468 568.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič autobusu 30 000 Kč

Řidiči autobusů v dálkové přepravě osob Řidič zájezdového autobusu - CZ + celá Evropa. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: řidič autobusu v nepravidelné zájezdové dopravě, POŽADAVKY: nutné potřebné řidičské oprávnění, znalost jazyka AJ, NJ výhodou, dobrá komunikace s klientem, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Marie cacková, Riegrova, č.p. 52, 572 01 Polička. Informace: Ladislav Cacek, +420 603 524 224.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 19 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: stavebně montážní práce, výkopy, zdění, manipulace s materiálem, výškové práce po stavbách v rámci celé ČR, POŽADAVKY: praxe v oboru min. 3 roky, ŘP skupiny B, NABÍZÍME: nadstandartní ohodnocení dle odvedeného výkonu , KONTAKT: telefonicky. Pracoviště: Přemysl zobač, 569 71 Pomezí. Informace: Přemysl Zobač, +420 777 214 007.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Krajský přebor policie Pardubického kraje ve střelbě.
11

Nejlepší střelci mezi policisty? Najdete je na Svitavsku

Požár stodoly v Březině.
2

Blesk zřejmě zapálil stodolu

Bagr v kině a marihuanové stanové městečko ve vile: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 21. června 2018.

Ve hře je hodně: jubilejní primát

Svitavy – Dva dny plné (nejenom) fotbalu, to bude nadcházející dvacátý ročník Qanto Cupu.

Kráska z Íránu, Maroka nebo jihu Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny B

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Odměnou za dobré výkony byla bohatá kolekce cenných kovů

Svitavy – Na dráze a v sektorech Svitavského stadionu se konaly krajské atletické přebory jednotlivců v kategoriích starších a mladšího žactva. Pro mladé závodníky se jednalo o vítané porovnání výkonnosti se soupeři z celého Pardubického kraje.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT