VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Med - zdravý a chutný evergreen

VÝCHODNÍ ČECHY - Tvorem, kterému můžeme být za med vděční, je včela medonosná (Apis mellifera). Jak „výroba“ medu probíhá? Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, v medovém váčku je enzymaticky upraví a posléze uskladní v plástech, kde za pomoci mladých včelek, které se šťávou manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.

12.8.2007
SDÍLEJ:

Pochoutka, která se využije v kuchyni i v lékařství.Foto: PROFIMEDIA

Med se dělí na dva základní druhy – květový a medovicový, který se označuje také jako lesní. Květový med je světlý, dříve krystalizuje a jeho základ tvoří nektar rostlin a stromů, k nimž patří řepka, ovocné stromy, lípa, akát, maliník, slunečnice a mnohé další. Je typický jemnou chutí a méně výrazným aromatem.

Koupíte –li med s barvou jantaru až po tmavě hnědou, jde o medovicový či lesní med.

Lžíci do medu

Med je sladká hmota tvořená převážně ovocným cukrem (fruktózou), hroznovým cukrem (glukózou) a malým množstvím sacharózy. Právě poměr glukózy a fruktózy rozhoduje o kapalnosti či tuhosti medu. Čím větší je podíl glukózy, tím dříve med krystalizuje (cukernatí). Pokud ho chcete zkapalnit, stačí, aby se opatrně zahřál, nejlépe ve vodní lázni. Aby neutrpěla kvalita, nesmí teplota při zahřívání nepřesáhnout 42 °C.

Oproti klasickému cukru nabízí vysokou biologickou hodnotu. Kromě cukerných látek obsajuje látky prospěšné zdraví, jako jsou dextriny, organické kyseliny, aminokyseliny, enzymy, minerální látky, stopové prvky, vitamin C a vitaminy skupiny B.

Med je lehce stravitelný a zubní sklovinu poškozuje méně než řepný cukr. I proto má u zubařů zelenou. Tlumí také růst choroboplodných zárodků, takže je vhodným dopingem těla pro posílení imunity. Při psychickém či fyzickém vyčerpání je vynikajícím zdrojem okamžité energie.xxx Nemůžete večer usnout? Ohřejte si mléko a rozmíchejte v něm lžíci medu. Uplatnění medu v kuchyni je mnohem širší. V Evropě byl kdysi jediným sladidlem používaným v cukrářství i pekařství. I dnes je základem mnoha cukrovinek (například chalvy) a tvoří základ řady cukrářských výrobků. Zajímavě však dokáže ochutit i maso či zmrzlinu.

O popularitě dortu s názvem medovník svědčí i to, jak se české kuchařky snaží objevit jeho tajnou recepturu. Cukráři a pekaři u něj oceňují nejen jeho specifickou sladkost, ale především i to, že dokáže absorbovat vlhkost, udržet ji, a zachovat tak pečivo čerstvé a vláčné.

Máte chuť na trochu alkoholu? I ten lze z medu připravit. Medovinu vzniklou kvašením znali již naši dávní předkové. S trochou nadsázky lze říci, že prvním nápojem, jímž se člověk opil, byla právě medovina.

Nerozčiluj se

Zmínky nalezneme například v bibli, kde o něm mluví Šalamoun. Med má mnohá využití. O jeho prospěšných účincích na lidské zdraví věděli i naši dávní předci. Svědčí o tom nápis, který se zachoval na průčelí jednoho z řeckých chrámů postaveného ve 4. století před naším letopočtem: „Nerozčiluj se, pij mléko s medem, pěstuj divadlo, gymnastiku a dožiješ se klidného vysokého věku.“

Medovo­ovesné placičky

1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku strouhaného kokosu (nebo slunečnice), 150 g másla, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody.

Smícháme vločky, mouku, cukr a kokos. V hrnci rozehřejeme med a máslo a přidáme horkou vodu se sodou. Tekutou část vlijeme do suché mísy a řádně promícháme. Malou lžičkou klademe na vymazaný plech hromádky dál od sebe, protože při pečení se trochu roztečou. Pečeme 15 až 20 minut při 150 °C.

Far Breton – koláč z Bretaně

125 g hladké mouky, 80 g cukru, 3 vejce, 1 lžíce medu, 600 ml mléka, 25 vypeckovaných sušených švestek V míse smícháme mléko, vejce, mouku, cukr a med do tekuté směsi.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané zapékací mísy nebo pekáčku a naskládáme do něj švestky, které jsme předtím lehce obalili v mouce. Pečeme 50 minut na stupeň 5 nebo 6, až je koláč hezky nahnědlý.

Medová křidélka

1 kg kuřecích křídel, na marinádu: 1 hrnek medu, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička bazalky, 1 lžíce kvalitní sójové omáčky, 1 lžíce vinného nebo obyčejného octa, 1 lžíce oleje, 3 lžíce vody, kdo rád pikantní, tak 1 lžičku chilli, hladká mouka na obalení.

Na marinádu smícháme všechny suroviny dohromady. Do směsi naložíme na 24 hodin kuřecí křídla. Poté je obalíme v hladké mouce či drcených kukuřičných lupíncích a usmažíme do zlatova.

12.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 000 Kč Pomocní dělníci ve výrobě pomocní dělníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: . Pracoviště: T&t - trade holding s.r.o. - litomyšl (na lánech), Na Lánech, č.p. 105, 570 01 Litomyšl. Informace: Marie Lorencová, +420 461 611 357. Zdravotnictví - Zdravotnictví Sanitář, sanitářka, zdravotnický 21 000 Kč Sanitáři Sanitář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: péče o pacienty na lůžkovém oddělení LDN, NABÍZÍME: PP na dobu určitou, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Poličská nemocnice, s.r.o., Eimova, č.p. 294, 572 01 Polička. Informace: Andrea Křivková, +420 777 748 672. Výroba - Pomocní pracovníci údržby budov a souvisejících 25 500 Kč Pomocní pracovníci údržby budov a souvisejících prostor Pracovník údržbářské čety. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25500 kč, mzda max. 45000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Firma sváží údržbáře na pracoviště ze Svitav, Hradce nad Svitavou, Březové nad Svitavou a blízkého okolí., , POŽADAVKY: strojní průkaz podmínkou, spolehlivost, zodpovědnost, zručnost, vysoké pracovní nasazení, flexibilita, práce v kolektivu, NABÍZÍME: PP na dobu určitou s možností prodloužení na dobu neurčitou, práci v prosperující firmě, prémie, věrnostní odměnu, odměnu za neabsenci, příspěvek na stravování, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Mach drůbež a.s., Partyzánská, č.p. 322, 570 01 Litomyšl. Informace: Dagmar Myšková, +420 461 616 111. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 18 000 Kč Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel Řidič nákladního vozidla. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: řízení nákladního vozidla (přeprava ryb, materiálu, dřeva), částečně i manuální práce při výlovech rybníků, POŽADAVKY: vztah k přírodě, rybám, NABÍZÍME: roční příspěvky až do hodnoty 20.000,- Kč (stravenky, příspěvek na životní pojištění, příspěvek na dojíždění do zaměstnání, atd.), KONTAKT: osobně (Sokolovská 121, Litomyšl), telefonicky (7-15h), e-mailem. Pracoviště: Rybářství litomyšl s.r.o., Sokolovská, č.p. 121, 570 01 Litomyšl. Informace: Jindřich Groulík, +420 723 827 578.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Podzimní TIP liga o televizi a sud piva.

Reprezentace moc nepomohla, ale body jsou solidní, nejlepší byla Marie Hladká

Ilustrační foto.

Spot Bílé pastelky vznikl v Litomyšli

Sbory z regionu oslavily společně výročí republiky

Litomyšl - Ke 100. výročí vzniku republiky připravil Smetanův dům ve spolupráci se smíšeným pěveckým sborem Vlastimil na neděli slavnostní koncert složený z děl Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Bohuslava Martinů.

Kraj šetří miliony korun za vytápění a osvětlení

Jevíčko – Více než čtyři desítky objektů v majetku Pardubického kraje prošly v letech 2007 až 2009 rekonstrukcí vytápění a osvětlení za 83,5 milionů korun. Nyní díky tomu kraj šetří plyn, elektrickou energii a vodu za nejméně 20 milionů korun ročně.

Céčko ztratilo šlágr v Boršově

Svitavy /III. TŘÍDA/ - Nejen tahák kola, ale vůbec celého podzimu v nejnižší okresní fotbalové soutěži, nadto místní derby. To bylo střetnutí druhého s prvním a lze říci, že nezklamalo, nepostrádalo náboj, mělo dobrou kulisu a bylo napínavé do poslední minuty.

Zachtělo se mu ryb, teď ho ale hledají policisté

Moravská Třebová – Nepovolené rybaření vyšetřuje policie. Ta žádá veřejnost o pomoc při pátrání po muži na fotografii.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT