VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Med - zdravý a chutný evergreen

VÝCHODNÍ ČECHY - Tvorem, kterému můžeme být za med vděční, je včela medonosná (Apis mellifera). Jak „výroba“ medu probíhá? Včely posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, v medovém váčku je enzymaticky upraví a posléze uskladní v plástech, kde za pomoci mladých včelek, které se šťávou manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.

12.8.2007
SDÍLEJ:

Pochoutka, která se využije v kuchyni i v lékařství.Foto: PROFIMEDIA

Med se dělí na dva základní druhy – květový a medovicový, který se označuje také jako lesní. Květový med je světlý, dříve krystalizuje a jeho základ tvoří nektar rostlin a stromů, k nimž patří řepka, ovocné stromy, lípa, akát, maliník, slunečnice a mnohé další. Je typický jemnou chutí a méně výrazným aromatem.

Koupíte –li med s barvou jantaru až po tmavě hnědou, jde o medovicový či lesní med.

Lžíci do medu

Med je sladká hmota tvořená převážně ovocným cukrem (fruktózou), hroznovým cukrem (glukózou) a malým množstvím sacharózy. Právě poměr glukózy a fruktózy rozhoduje o kapalnosti či tuhosti medu. Čím větší je podíl glukózy, tím dříve med krystalizuje (cukernatí). Pokud ho chcete zkapalnit, stačí, aby se opatrně zahřál, nejlépe ve vodní lázni. Aby neutrpěla kvalita, nesmí teplota při zahřívání nepřesáhnout 42 °C.

Oproti klasickému cukru nabízí vysokou biologickou hodnotu. Kromě cukerných látek obsajuje látky prospěšné zdraví, jako jsou dextriny, organické kyseliny, aminokyseliny, enzymy, minerální látky, stopové prvky, vitamin C a vitaminy skupiny B.

Med je lehce stravitelný a zubní sklovinu poškozuje méně než řepný cukr. I proto má u zubařů zelenou. Tlumí také růst choroboplodných zárodků, takže je vhodným dopingem těla pro posílení imunity. Při psychickém či fyzickém vyčerpání je vynikajícím zdrojem okamžité energie.xxx Nemůžete večer usnout? Ohřejte si mléko a rozmíchejte v něm lžíci medu. Uplatnění medu v kuchyni je mnohem širší. V Evropě byl kdysi jediným sladidlem používaným v cukrářství i pekařství. I dnes je základem mnoha cukrovinek (například chalvy) a tvoří základ řady cukrářských výrobků. Zajímavě však dokáže ochutit i maso či zmrzlinu.

O popularitě dortu s názvem medovník svědčí i to, jak se české kuchařky snaží objevit jeho tajnou recepturu. Cukráři a pekaři u něj oceňují nejen jeho specifickou sladkost, ale především i to, že dokáže absorbovat vlhkost, udržet ji, a zachovat tak pečivo čerstvé a vláčné.

Máte chuť na trochu alkoholu? I ten lze z medu připravit. Medovinu vzniklou kvašením znali již naši dávní předkové. S trochou nadsázky lze říci, že prvním nápojem, jímž se člověk opil, byla právě medovina.

Nerozčiluj se

Zmínky nalezneme například v bibli, kde o něm mluví Šalamoun. Med má mnohá využití. O jeho prospěšných účincích na lidské zdraví věděli i naši dávní předci. Svědčí o tom nápis, který se zachoval na průčelí jednoho z řeckých chrámů postaveného ve 4. století před naším letopočtem: „Nerozčiluj se, pij mléko s medem, pěstuj divadlo, gymnastiku a dožiješ se klidného vysokého věku.“

Medovo­ovesné placičky

1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku strouhaného kokosu (nebo slunečnice), 150 g másla, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody.

Smícháme vločky, mouku, cukr a kokos. V hrnci rozehřejeme med a máslo a přidáme horkou vodu se sodou. Tekutou část vlijeme do suché mísy a řádně promícháme. Malou lžičkou klademe na vymazaný plech hromádky dál od sebe, protože při pečení se trochu roztečou. Pečeme 15 až 20 minut při 150 °C.

Far Breton – koláč z Bretaně

125 g hladké mouky, 80 g cukru, 3 vejce, 1 lžíce medu, 600 ml mléka, 25 vypeckovaných sušených švestek V míse smícháme mléko, vejce, mouku, cukr a med do tekuté směsi.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané zapékací mísy nebo pekáčku a naskládáme do něj švestky, které jsme předtím lehce obalili v mouce. Pečeme 50 minut na stupeň 5 nebo 6, až je koláč hezky nahnědlý.

Medová křidélka

1 kg kuřecích křídel, na marinádu: 1 hrnek medu, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička bazalky, 1 lžíce kvalitní sójové omáčky, 1 lžíce vinného nebo obyčejného octa, 1 lžíce oleje, 3 lžíce vody, kdo rád pikantní, tak 1 lžičku chilli, hladká mouka na obalení.

Na marinádu smícháme všechny suroviny dohromady. Do směsi naložíme na 24 hodin kuřecí křídla. Poté je obalíme v hladké mouce či drcených kukuřičných lupíncích a usmažíme do zlatova.

12.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 116 Kč Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti ambulantních a terénních služeb a pečovatelé v oblasti domácí péče Pracovníci v přímé obslužné péči - Vendolí. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 116 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: kurz pracovníka v sociálních službách, podle zákona 108/2006 Sb. - je možné si ho dodělat dodatečně nebo střední zdravotnická škola, NABÍZÍME: PP na dobu určitou, příspěvky, KONTAKT: telefonicky, e-mailem nebo osobně. Pracoviště: Středisko sociálních služeb salvia, z.ú., Wolkerova alej, č.p. 92, 568 02 Svitavy 2. Informace: Zuzana Krejsarová, +420 461 542 587,733 328 665. Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 17 000 Kč Pomocníci v kuchyni Dělník/dělnice. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: řidičský průkaz sk. B, KONTAKT: telefonicky. Pracoviště: Tomáš matušák - kunčina 337, 569 24 Kunčina. Informace: Tomáš Matušák, +420 603 524 276. Marketing, média a tisk - Marketing, média a tisk Marketingový specialista 18 000 Kč Specialisté v oblasti marketingu Marketingový pracovník. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: marketingová komunikace (weby, sociální sítě, interní), příprava a účast na veletrzích (tuzemské i zahraniční), příprava firemního časopisu, kampaně pro jednotlivé divize, POŽADAVKY: samostatnost, spolehlivost, znalost AJ na dobré úrovni (znalost dalšího jazyka vítána), ŘP sk. B, znalost sociálních sítí, NABÍZÍME: firemní dotované stravování, týden dovolené navíc, firemní vzdělávání, příspěvky zaměstnavatele na penzijní připojištění a životní pojištění, příspěvky na dětský tábor a firemní rekreaci, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Svitap j. h. j. spol. s r. o., Kijevská, č.p. 423, 568 02 Svitavy 2. Informace: Věra Kopecká, +420 461 568 123. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 30 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič (montér). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: řidický průkaz sk. B a C, aktivní řidič, NABÍZÍME: místo výkonu práce celá ČR, místo vhodné i pro důchodce, KONTAKT: e-mailem. Pracoviště: Vorba s.r.o., 571 01 Moravská Třebová 1. Informace: Tomáš Vorba, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rybník Rosnička u Svitav je bez života. Podle rybářů všechny ryby uhynuly.
7

Rosnička je bez života, platí tady přísný zákaz koupání

Vizualizace zastřešení zimního stadionu ve Svitavách.
4

Zastřešení svitavského zimního stadionu se prodraží

Plichta v derby, penaltový bonus pro Jiskru

Svitavy /KRAJSKÝ PŘEBOR/ – „Hokejové derby ve fotbalovém vydání“. Bitvy Jiskry a Slovanu bývají na ledě vždycky nesmlouvavé a rovněž fotbalisté bojovali v horkém počasí o body s velikým nasazením.

Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 18. až 19. srpna 2018.

AKTUALIZOVÁNO

Barokní zámek v Horním Maršově pohltily plameny, střecha i věž jsou zničené

Horní Maršov - Do ponurého rána se dnes probudili obyvatelé krkonošského Horního Maršova. Z dosud neznámých příčin totiž vzplál léta chátrající zámek, který vlastní ruští majitelé.

Rekord pokořen! Horský nosič ze Slovenska vynesl na Sněžku 165,5 kilogramu

Pec pod Sněžkou – Slovenský horský nosič Vladimír Hižnay donesl na nejvyšší tuzemskou horu rekordních 165,5 kilogramu. Extrémní vynáška nákladu, kterou překonal dosavadní historické maximum, mu přitom trvala pouhé 2 hodiny a 29 minut.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT