"Pardubičtí celníci od začátku roku zabránili několika případům uvedení závadného masa na tuzemský trh. Na přelomu roku řešili dovozy vepřového masa a pokrmů z ryb, které nesplňovaly podmínky pro propuštění zboží do navrženého režimu. Celkem 550 kilogramů pokrmů z ryb a 50 kilo mletého vepřového masa místo na stolech strávníků skončilo ve spalovně," uvedla Ludmila Říhová Zezulová, mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj.

Další tuny masa zadrželi v únoru pardubičtí celníci na dálnici D11, kde si vytipovali vozidlo polské imatrikulace. 

Celníci a policisté dostali na začátku letošního roku pravomoc odebrat na místě registrační značku či nasadit botičku řidičům, kteří nezaplatí pokutu nebo se při kontrole zjistí, že motorista dluží za pokutu z minulosti. Ilustrační foto.
Policisté a celníci již zabavují řidičům značky. Funguje to, hříšníci zaplatí

"Při kontrole nákladového prostoru vozidla objevili 7,5 tuny vepřového masa bez příslušných dokladů. Další prověřování prokázalo, že se jedná o nenahlášenou přepravu masa z Polské republiky. Případem se bude zabývat krajská veterinární správa, kam byla věc postoupena," dodala.

Obdobně podle mluvčí dopadl řidič cizí státní příslušnosti minulý týden, který se snažil převézt 650 kg mraženého gyrosu.

Rychlík z Polska v minulých dnech přivezl mladíka s plnými kapsami tablet s obsahem pseudoefedrinu
Muži vlakem pašovali léky k výrobě pervitinu. Celníci je dopadli v Pardubicích

"Ani on nebyl schopen při kontrole doložit doklady prokazující původ a kvalitu masa. O osudu zajištěného masa bude i v tomto případě rozhodovat krajská veterinární správa," uzavřela mluvčí celníků.

Připmněla, že mnozí z obchodníků, překupníků a dodavatelů zapomínají, že by maso mělo splňovat zdravotní způsobilost. Tuto skutečnost je nutné prokázat příslušnými doklady.

za nenahlášení příchodu zásilky potravin dozorovému orgánu může být uložena pokuta do výše milion korun.

STANOVISKO VETERINÁRNÍ INSPEKCE

"V případě, že není doložen původ živočišných produktů, jsou tyto produkty znehodnoceny obarvením a je nařízena jejich likvidace, a s daným provozovatelem je zahájeno správní řízení ve věci uložení pokuty. Takové případy jsou v Pardubickém kraji řešeny ojediněle. V rámci Pardubického kraje bylo v roce 2021 z podnětu Celního úřadu pro Pardubický kraj provedeno 17 kontrol. V 7 případech došlo k neohlášení zásilky v místě určení a tyto případy byly předány místně příslušné krajské veterinární správě k dořešení. V roce 2022 byly zatím provedeny 3 kontroly. Výše pokut je stanovena zákonem o potravinách – například za nenahlášení příchodu zásilky potravin dozorovému orgánu může být uložena pokuta do výše 1 000 000 Kč, v případě zdravotně závadných potravin až do výše 50 000 000 Kč."

Rastislav Lagín, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví