Před jedenadvaceti lety obnovili tradici masopustní obchůzky v Pusté Kamenici. Vesnice je dlouhá, takže maškary čeká náročná sobota.

„V osm hodin ráno vycházíme z kulturního domu k našemu starostovi požádat o svolení k obchůzce. Letos půjdeme z horního konce Kamenice a jako tradičně zazvoníme u všech domů," říká Jaroslav Sklenář, místostarosta Pusté Kamenice. Ani on nebude v průvodu chybět. Na maškary čeká u domů vždy pohoštění i něco ostřejšího na zahřátí. Tradici drží ve vsi dvacet jedna let a věří, že bude pokračovat. „Mladí lidé u nás mají o masopust zájem. Letos se nám sami přihlásili, že se chtějí zapojit do průvodu. Je to dobře, generační výměna musí být," podotýká Jaroslav Sklenář. Mládež se převleče do kostýmů rovněž ve Vendolí. Tady drží tradici čtrnáct let a zdejší masopustní průvod bývá velmi početný. „Někteří účastníci nám onemocněli, tak uvidíme, kolik se nás v sobotu sejde. Myslím si, že dáme dohromady dvacet pět až třicet masek," odhaduje Oldřich Hladík, jeden z pořadatelů masopustu.

I tady je obchůzka náročná. Vendolí má na délku okolo osmi kilometrů, ale masky chodí ke všem domům, takže v sobotu budou mít v nohách klidně deset kilometrů. A večer je navíc čeká tradiční zábava.

Letitou tradici má masopustní veselice v Sebranicích. Maškary se sejdou v sobotu okolo třinácté hodiny u kapličky, kde se uskuteční i zabíjačkové hody. „Vždy se snažíme obsadit tradiční masky, jako je kobyla, ženich s nevěstou, policisté. A někteří navíc reagují svými převleky na aktuální dění, takže vloni se v Sebranicích na masopustu například převážely miny. Uvidíme, co to bude tentokrát," říká Miluše Vopařilová, která se rovněž chystá na masopust v kostýmu.

Před několika lety obnovili masopustní tradici ve Stašově a Strakově. Průvod masek pořádají rovněž v Benátkách u Litomyšle, kde se koná v režii místního Spolku žen. Maškary se objeví i v Trstěnici v sobotu ve 14 hodin v hospodě „ve mlejně". Odtud vyjde veselý průvod v 16 hodin k obecnímu úřadu. Zahraje lidová muzika Frgál.

Veselý bude masopust v Dolním Újezdu. Maškary se sejdou v neděli odpoledne v restauraci Na Rovince a odtud vyrazí o půl třetí do sokolovny. Nebude chybět dražba prasete, naháňka masopustního prasátka, pivní štafeta nebo ocenění nejlepší masky.
Vostatke. Tak říkají masopustu na Malé Hané, uskuteční se mimo jiné v Biskupicích či v Bělé u Jevíčka.