Momentálně kotví na Bali, kde musel řešit několik problémů, včetně bolesti ucha. Problém zpozoroval i na své lodi. „Při kontrole jsem zjistil začínající uvolnění uložení hlavního kormidla, což by mohlo mít později fatální následky na otevřeném oceánu,“ informoval mořeplavec.

Pomocná ruka

Ani na Bali ale nechyběli lidé, kteří podali pomocnou ruku, ať už opraváři lodí na břehu či rodačka z Čech Nikola, která na Bali žije. „Zná to tu velice dobře a mluví místní řečí! Nabídla se mi dobrovolně pomoci a ukázat pár zajímavých míst zde na Bali a tím mě vysvobodit z depresí, že tu nic v tak krátkém čase nepoznám,“ přiblížil Martin Doleček, který chce opět vyplout už na začátku září. Před sebou má dlouhou plavbu napříč Indickým oceánem v délce tři tisíc námořních mil, tedy v přepočtu pěti a půl tisíce kilometrů. Jak podotkl, je třeba se držet časového plánu s ohledem na parametry lodi i roční období.

Snem Martina Dolečka je obeplout celý svět na své plachetnici Alya II. S tou loni v září ztroskotal v písečné mělčině nedaleko australského Cooktownu. Doleček s pomocí „kouzelných dědečků“ Johna a Jeffa loď dostal do civilizace a po měsíce dlouhých opravách s ní v červnu opět vyplul směr Indonésie.

TIP liga.
Remízy pořádně provětraly tipařský peloton, nejlépe si poradil Roman Greguš