Jak vůbec vznikala pocitová mapa, s kterou jste nyní přišli?
Představili jsme ji na veřejném fóru. Lidé se na její tvorbě už podíleli a na místa podle svých pocitů zapíchávali špendlíky a pomohli tak i jejímu zprovoznění. Mapa bude viset i na internetu, kde lidé budou zančit svá špatná, dobrá i krásná místa. Nasbíraná data potom vyhodnotí odborná skupina z olomoucké vysoké školy. Z jejich analýzy budeme mít výstupy. A podle jejích závěrů se lokalitami budeme zabývat.

Jak moc nápomocné vodítko to pro vás bude, když situaci ve městě určitě také sami dobře znáte?
Místa, kde se lidé cítí komfortněji, se pochopitelně budeme také lépe řešit.Horší už budou místa, která jsou špatná a nebezpečná. Odborníci vyhodnotí všechny označené lokality v Moravské Třebové a spojitosti mezi nimi. Potom bychom se s nimi jako vedení města mohli bavit o návrzích, co a jak konkrétně můžeme zlepšit. Ale předpokládám, že bychom to měli také řešit vlastní cestou právě proto, že zákoutí města známe a také víme, co se kde pohybuje za lidi. Takže to zůstane pravděpodobně hlavně na nás.

Pro radnici to bude znamenat, že v případě, že někde objevíte velké problémy, posílíte tu hlídky městské policie, nebo v jiných místech vyřešíte potíže opatřeními?
Ano, ano, ano. Přesně takhle by to mělo být. Nebezpečný místa budeme důkladně analyzovat, proč a z jakých pohnutek se tu lidé necítí dobře. Třeba narazíme i na to, že se tu pohybují nebezpeční lidé, prodávají se tam drogy, nebo je oblast nedostatečně nebo vůbec osvětlená. Těch faktorů je tam asi hodně. Budeme to určitě dávat dohromady a postupně napravovat.

To přece přináší i další nákladové položky do městského rozpočtu. Počítáte tedy i s tím, že na řešení takových problémů bude nutné navýšit finance na tyto oblasti?
Samozřejmě. Pokud budeme chtít rozšiřovat veřejné osvětlení, je to vždycky investice. Jsou potom opatření, které můžeme udělat v uvozovkách zadarmo, nebo za malé peníze. A potom to mohou být opatření, která nás mohou stát hodně peněz – desetitisíce i statisíce. Rozhodně to bude mít dopad na rozpočet města. Něco se každopádně udělat hned, další akce se musí naplánovat. Musíme se orientovat podle peněz.

Když říkáte, že o některých problémech už nyní víte, tak určitě tušíte, kolik jejich řešení spolyká peněz.
Zhruba vím, avšak to jsou pouze mé odhady. Zatím víme také o Zámecké ulici, nějaké obtíže se vyskytovaly také na západní straně města. Bude to takové zvláštní.

Co tím myslíte?
Nebezpečná místa nakonec mohou být třeba i někde v parku, nebo na Cihlářce. Když tam policisté nebudou jezdit a lidé se nebudou chovat tak, jak by se chovat měli.

To vám nejspíš za pár měsíců dobře ukáže i mapa, která je navíc anonymní, že?
Je to tak. Jsem přesvědčený, že obyvatelé našeho města budou mít odvahu konkrétní lokality popsat a napíší, co se jim nelíbí. A j e to dobře. Nebezpečná místa můžu znát, ale lidé třeba budou mít pocit, že nebezpečno je třeba v místech, která považuji za bezpečná. Avšak i to musíme pečlivě posoudit, zda si jen nechtěl někdo rýpnout. Ale chápeme, že i některá jiná místa mohou být lidem trnem v oku.