Polička letos operuje s rozpočtem 260 milionů korun. Zastupitelé se zároveň rozhodli, že hospodaření města bude stejně jako v posledních deseti letech vyvážené. Tamní radnice pak velké naplánované akce zaplatí ze své kapsy a nepůjde cestou rozpočtu.

„Priorit na rok 2016 máme opravdu hodně. Ale to stěžejní zůstává renovace historického centra. Budeme pokračovat opravami Riegrovy ulice. Samostanou věcí je potom výstavba dvou bytových domů," zdůraznil po schválení letošního rozpočtu starosta Poličky Jaroslav Martinů (ODS).

Víc než se čekalo

Město letos počítá s tím, že pošle peníze na dvacítku svých projektů. Dva bytové domy chce postavit v rozšiřované lokalitě na Bezručově ulici, kde se nyní připravují pozemky pro výstavbu. Zároveň chce připravit na stejném místě inženýrské sítě pro osmnáct parcel.

Za devět milionů korun pak stavaři opraví po dvaceti letech školní zahradu. Obnovy se dočká také prostranství Masarykovy základní školy, které by mělo spolykat až čtyři miliony. Obyvatelé se mohou těšit i na to, že v letošním roce dojde k opravám centrálních cest v místním parku, které jsou nyní v katastrofálním stavu.

„Chceme také vylepšovat kanalizaci v lokalitě Na Betlémě a v plánu máme také předelání dalších deseti až panácti chodníků. I když jsme byli v minulosti zvyklí na silné rozpočty, ten letošní je určitě nejsilnější," podotkl Martinů. „Je důležité, že je to za naše peníze a bez úvěru. V rozpočtu mi nechybí vůbec nic a dostalo se na víc akcí, než bych si dokázal pomyslet," dodal starosta s tím, že se Polička snaží nalákat další lidi a reaguje tak na úbytky obyvatel a zároveň nechce opomenout žádnou oblast.

Jednání se podle něj i jeho politického protějšku Jana Matouše (Pro Poličku) nesla v klidném duchu a konstruktivně. Oba považují rozpočet za vyvážený a vhodně složený. „Rozpočet je výborný i proto, že máme velké přijmy. Větší než před osmi deseti lety. Máme dost peněz na to, aby se dalo udělat ledacos. Zároveň si přeji, aby se příští rok udělal kvalitně bazén," uvedl.

Příští rok bazén

„Chci, aby se bazén udělal kvalitně. Aby se neudělal jen z poloviny či třetině, protože potom by to nemělo ten efekt, který si od toho slibuji," dodal Jan Matouš. Ten míní, že pokud by se městu podařilo letos ušetřit na některých položkách, mohlo by dojít k tomu, že zastupitelé navýší rozpočty plánovaných akcí v roce 2017. Letos se město ubíralo také cestou podpory spolků. „Je to tak. Opravdu rozdáváme kde komu. A hlavně chceme, aby šli peníze na mládež," připomněl starosta Martinů.

Široká koalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL, Pro Poličku a ANO 2011 měla na počátku mezi prioritami také výstavby cyklostezek a také úpravy veřejných zařízení. V roce 2016 však zatím vynechala další rekonstrukci částí bazénu. „Jasně jsme si řekli, že akci bazén přiklepneme peníze až na rok 2017 s tím, že letos provedeme aktualizaci dokumentace a etapy, která by se měla dokončit," míní Jaroslav Martinů. Podle Matouše je potom nutné zapracovat na výstavbě cyklostezky na Široký Důl. V tomto úseku totiž v minulosti zemřelo několik lidí.