Archeologové z Regionálního muzea v Litomyšli okamžitě rozjeli rozsáhlý výzkum, který nakonec odkryl přes sedm tisíc mincí z 16. až 17. století, pocházejících z mnoha zemí Evropy. Poklad byl konzervován a následně jednotlivé mince určeny a oceněny pracovníky numismatického oddělení Moravského zemského muzea v Brně.

Visutý most se otevře v polovině května.
VIDEO: Lávka v Dolní Moravě se otevře za dva týdny. Lístek bude od 350 korun

„V posledních letech se dostávají do krajských muzeí opravdu mimořádné historické poklady,“ podotkl náměstek hejtmana Roman Línek.

Náhodně objevený poklad z Jevíčska tvoří stříbrné a menší počet zlatých mincí, a to z velkého území od Benátek po Litvu, od Nizozemí po Sedmihradsko. Poklad představí v Regionálním muzeu výstava, jejíž vernisáž se koná v pátek 29. dubna v 17 hodin.

Ve středu 11. května od 17 hodin se bude konat přednáška o pokladu. Zajímavé informace spojené s nalezením depotu a průběhem archeologického výzkumu představí archeoložka Regionálního muzea v Litomyšli Jana Němcová. O mincích samotných promluví numizmatička Moravského zemského muzea v Brně Dagmar Grossmannová.

Louka u Vysoké u Jevíčka ukrývala velký poklad.Zdroj: Regionální muzeum Litomyšl

Nejde o jediný poklad v Pardubickém kraji. Na pardubickém zámku byl nedávno zpřístupněn tzv. poklad století. Ten byl objevený v roce 2015 u Chýště na Pardubicku. Obsahuje 1669 mincí a mincovních zlomků přibližně z 10. století, za které by se tehdy dala vyzbrojit armáda. Oproti tomu je poklad z Jevíčska menší kupní hodnoty, ale co se týká počtu nalezených mincí, je mnohem rozsáhlejší. V podstatě lze říci, že je to nejpočetnější mincovní nález v našem kraji v tomto tisíciletí. Nálezce si zažádal o odměnu, takže k tomu bylo zahájeno řízení na krajském odboru kultury, sportu a cestovního ruchu.