„V minulých letech jsme měli obsazenost hotelu zahraniční klientelou přibližně 70 procent vůči 30 procentům hostů z Čech. Náš hotel byl cílený spíše na klientelu, která přijížděla na služební cesty, a to doslova z celého světa. Nejvíce převažovalo Německo, Itálie, Francie,“ uvedla Aneta Fišerová z litomyšlského hotelu Aplaus.

Covid a různá omezení se ale zásadně podepsaly na cestovním ruchu. Zahraniční turisté se dnes v Litomyšli objevují jen minimálně, ale o to více jezdí Čechů.

„V roce 2020 to bylo horší, nikdo ze zahraničí kvůli covidu nepřijel,“ podotkla Blanka Brýdlová, vedoucí litomyšlského informačního centra. Městu chybí návštěvníci z Japonska, USA nebo i Ruska.

Přečtěte si komentář:

Ilustrační foto...
KOMENTÁŘ: Konec Japonců v Litomyšli aneb Návrat českých turistů

„Z evropských zemí občas nějaký turista přijede, ale je jich podstatně méně. Objevují se tady návštěvníci z Německa, Francie, Belgie a asi nejvíce turistů letos jezdí z Polska. Zároveň jsme zaznamenali i turisty-jednotlivce třeba z Litvy, Slovinska nebo Španělska,“ dodala Brýdlová.

Litomyšl tak zachraňuje domácí cestovní ruch. „Do boje o české turisty jsme nasadili i letní marketingovou kampaň. Lákáme na odpočinek, pohodu, dobré jídlo či kulturní akce,“ vysvětlila Michaela Severová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu litomyšlské radnice. Někteří Češi ale letos už vyrazili k vytouženému moři, což bylo v loňském roce téměř nemožné.

DRUHÝ KRUMLOV

Čeští turisté hledají v Litomyšli klid pro rodinnou dovolenou a místní hotely rychle zareagovaly na změny. „Neřekla bych, že nám zahraniční klientela schází. Museli jsme se přizpůsobit této době, kdy se nám z manažerské klientely proměnil hotel spíše pro rodinné dovolené. Upravili jsme nabídku v naší restauraci a rozšířili služby hotelu,“ řekla Fišerová.

Ilustrační foto.
Jak zdržet turistu v Litomyšli více dní? Opít ho

Počet návštěvníků Informačního centra v Litomyšli v letech 2019, 2020, 2021 (z tohoto celkového počtu v roce 2019 bylo cca 10-15 % zahraničních zákazníků). 

                2019   2020   2021

Červen       7771  5204    5071
Červenec  10129  9532   9632 
srpen       10705  8398        ?

Litomyšl má turistům co nabídnout, a tak se stala cílovou destinací na výlety, jako je Český Krumlov nebo Kroměříž. „Malá města typu Litomyšl s památkou UNESCO tak velký rozdíl v turistické sezoně nepociťují. Nejsme převážně odkázáni na zahraniční cestovní ruch, ale těžíme z domácí příjezdové turistiky,“ dodala Brýdlová.

Kdy se do Litomyšle zase naplno vrátí zahraniční turisté a zvláště pak Japonci, nelze nyní vůbec odhadnout. „Obávám se, že návrat japonských turistů nebude jednoduchý. Jeden z jejich požadavků je bezpečná destinace. Tuto výsadu jsme však kvůli covidu ztratili. Bude trvat dlouho, než se zapomene na to, že jsme byli v období pandemie nejhorší na světě,“ uzavřela Severová.