Miliony nedají

Společnost Cimbria HMD zaměstnává nyní v Litomyšli  na  šest  desítek lidí. „Svůj  podnik chtějí rozšířit a přemístit do průmyslové  zóny. Podle nového zákona by však za vyjmutí pozemku z půdního fondu museli zaplatit deset milionů  korun,“  sdělil místostarosta  Radomil Kašpar (KDU-ČSL).    To radní poněkud vyděsilo, a proto hledali cestu, jak společnosti pomoci. „Jednali jsme na ministerstvu zemědělství, ale neúspěšně.  O záležitosti jsme mluvili také s poslanci a senátory, do diskuze se zapojila i další města, protože to není jen náš problém,“  dodal  Radomil Kašpar.  

Věc došla až tak daleko, že vedení strojírenské společnosti začalo uvažovat o přesunu z Litomyšle jinam. V úvahu připadala Česká Třebová nebo Polička.   Tady  totiž dostali finančně výhodnější nabídku. Litomyšl se ale nevzdává. „Chceme  pomoci firmě, která chce v Litomyšli investovat sto padesát milionů korun a vytvořit zhruba sto nových pracovních míst,“ podotkl místostarosta Kašpar.  Dodává však, že poslední slovo bude mít majitel firmy  z Dánska.  Pokud nebude v Litomyšli vidět perspektivu, zruší tu celý podnik a město tak přijde i o těch stávajících šedesát míst.   

Radní proto společnosti rezervují pozemek jeden a půl hektaru v průmyslové zóně.  „Ten společnosti bezplatně převedeme, ale dáváme si podmínku,   že město nebude provádět výstavbu infrastruktury. Navíc převod  podmíníme tím, že firma zvýší počet zaměstnanců minimálně o padesát osob,“  přiblížil záměr  Radomil Kašpar.  

Výjimka!

Zastupitelé našli shodu a zvedli ruce pro, i když se jedná o výjimečné řešení. „Podnik má  pobočky po celém světě. Zaměstnává specializované pracovníky. Bezplatný převod je nestandardní řešení, ale je to práce pro sto deset lidí. Kdybychom přišli o desítky míst, byla by to katastrofa,“ řekl  zastupitel Vítězslav Hanzl (KSČM).  Starosta  Michal Kortyš (ODS) připomíná, že kdyby město převod neschválilo,  firma by to třeba v Litomyšli zabalila. „Takhle vidí, že tady mají zelenou a máme o ně zájem,“ dodal  starosta. Zastupitelstvem návrh prošel. Nyní je na tahu vedení firmy v Dánsku, aby se rozhodlo, zda bude v Litomyšli stavět, nebo nikoliv.