Prázdniny jsou v polovině a řemeslníci ve školách finišují s opravami. V Litomyšli rozšiřují mateřskou školu Lidická. Chystají stěhování domova dětí a mládeže. V Dolním Újezdu staví zbrusu novou školku na střeše základní školy. Od září tady budou děti už v novém.

Rekonstrukce v MŠ Lidická v Litomyšli.Zdroj: Michele VojáčekNa pět milionů korun přijde rekonstrukce Lidické mateřské školy v Litomyšli. Řemeslníci pokládají nové podlahy, obklady a obnovují umývárny. Mění také vybavení kuchyní. Od září tu bude o jednu třídu navíc. „Přebrali jsme opravenou školku na Lidické, kde vznikla další třída. Připravovala se povinnost přijímat do školek dvouleté děti, ale návrh neprošel senátem. To nám ale vůbec nevadí, budeme mít dost místa pro děti,“ vysvětluje starosta Radomil Kašpar. Nové prostory pro školky vzniknou také v objektu, kde dnes sídlí dům dětí a mládeže. Ten se ještě letos přestěhuje do bývalé ortoptiky. „Tam jsme trochu ve skluzu, ale chceme, aby už v září dům dětí a mládeže stávající prostory opustil. Začneme připravovat opravu křídla, kam se rozšíří Vertexová mateřská škola,“ přibližuje plány starosta Kašpar.

Volná místa v MŠ
Mateřské školy ve Svitavách mají ještě několik volných míst, na které je možné přihlásit děti.

Kontakty:
MŠ Větrná:
736 629 430
MŠ Milady Horákové:
734 862 507
MŠ Marie Majerové:
604 304 721

Ačkoliv povinnost přijímat dvouleté děti do školek zatím nebude platit, vyšší kapacita školek se bude Litomyšli hodit. Do budoucna totiž čeká stěhování mateřskou školu, která v současné době sídlí v panském domě v zámeckém areálu. Zatím zůstává, ale… „Jsou snahy, aby zámek získal peníze na opravy, protože nedostal dotaci v rámci výzvy Evropské unie. Premiér Andrej Babiš od nás dostal materiál o tom, že památka UNESCO chátrá. V Pardubicích slíbil, že najde národní zdroje. Dá se tedy očekávat, že v následujících letech dostaneme z panského domu padáka. Chceme být připraveni, jedno oddělení je nachystané ve školce na Lidické a druhé bude ve Vertexové školce,“ dodává Radomil Kašpar.

Téměř o dvacet dětí více bude moci přijmout nová školka v Dolním Újezdu. Je postavena na střeše základní školy a termín kolaudace 23. srpna se blíží. Stavaři dokončují interiéry školky, ladí se barvy dlažby a obkladů, nábytku, aby vše sedělo k názvům tříd červený, zelený a modrý klíček. Během prázdnin musí ještě odborná firma vybudovat dětské hřiště.

Rybník Rosnička u Svitav.
Rosnička je bez života, platí tady přísný zákaz koupání