V současné době tedy město v areálu Perštýn nic nevlastní. Přesto se snaží stanovit jasné podmínky developerům, kteří by zde v budoucnosti mohli stavět. „Ve městě se snažíme držet linii, která se týká architektury a historického jádra. Nejsou nám lhostejné ani věci, které sice nejsou naše, ale jsou viditelné při vjezdu do Litomyšle. Jedním z těchto prostorů je Perštýn," objasnil místostarosta Michal Kortyš důvod, proč se vedení města v lednu sešlo s architekty, kteří dostali za úkol vypracovat studii.

V ní autoři stanoví limity výstavby, dopravní napojení, parkovaní i například použití vhodných materiálů při stavbě či rekonstrukci objektů. Areál má podle radnice potenciál, investoři by zde mohli vybudovat prodejní či výstavní prostory, stravovací služby či fitness.

Nebude závazná

„Je to dobrá vůle města, že obětuje nějaké peníze, aby byly v území dopředu nastaveny limity a aby developeři vstupovali do jednání se znalostí věci. Je to z naší strany vstřícná ruka, nikoliv tvrdý vymahatelný regulativ," uvedl vedoucí oddělení rozvoje městského úřadu Antonín Dokoupil. Dodržování limitů studie totiž nebude pro investory závazné. Do budoucna je možné, že se zde bude muset částečně změnit územní plán.

Zájemce by ke koupi areálu měl motivovat i fakt, že na opravu historické sýpky, která je památkově chráněná, lze získat peníze z dotací. Areál o celkové rozloze 7600 metrů čtverečních stojí na výjezdu z města směrem na Vysoké Mýto. Nechali jej vybudovat Pernštejnové v 16. století, v roce 1661 vyhořel.

Prodej pozemků se v minulosti opakovaně řešil na jednáních zastupitelstva. Opozici vadila cena. Obávali se také toho, že na místě vznikne supermarket.