Pokud postavíte 
a zkolaudujete dům do čtyř let, prodáme vám parcelu za konečnou cenu 840 korun za metr čtvereční. To je vzkaz, kterým litomyšlská radnice láká lidi, aby si ve městě postavili rodinný dům. Ode dneška můžou zájemci o koupi pozemků v lokalitě Na Prokopu – Lidická podávat své nabídky. Čas mají až do 22. října.

Veškeré potřebné dokumenty Litomyšl zveřejnila na svých internetových stránkách. „V té lokalitě jsou nejenom pozemky města, ale i soukromé společnosti. Záměrem města je, aby se tam stavěly rodinné domy. Máme vytvořený postup, kterým chceme nové vlastníky nutit k tomu, aby do čtyř let od zakoupení pozemku vystavěli rodinný domek a zkolaudovali ho," uvedl vedoucí majetkoprávního oddělení Pavel Chadima.

Oním postupem měl na mysli zálohu na smluvní pokutu, kterou musí kupující zaplatit. Na jeden metr čtvereční činí 350 korun. Zájemce o pozemek tedy městu nejdříve zaplatí za metr 1190 korun, tedy i výše zmíněnou zálohu. Pokud do čtyř let postaví a zkolauduje rodinný dům, město mu zálohu vrátí 
a výsledná cena za jeden metr bude 840 korun.

Radnice tím chce odradit spekulanty a podpořit výstavbu. „Tato cenová hladina by měla dát možnost střední vrstvě. Mohou zažádat o pozemky a pak je šance, že budou vylosováni," sdělila již v minulosti k prodeji tisková mluvčí Litomyšle Jana Bisová. V materiálech pro kupující město lidem dává příklady, kdy zálohu vrátí „Pokud stavebník postaví pouze kadeřnictví, částku zálohy na smluvní pokutu zpět nedostane. Pokud stavebník postaví rodinný dům pro bydlení a v části domu budou nebytové prostory pro kadeřnictví, částku zálohy na smluvní pokutu zpět dostane," zní jeden z příkladů.

Dlouhé přípravy

„Tento projekt připravujeme přes sedm let a teď jsme se konečně dostali k tomu, že máme zastupitelstvem schválený způsob prodeje," sdělil starosta Radomil Kašpar. Na mimořádné schůzi se však někteří zástupci lidu ke způsobu i ceně prodeje vyjadřovali kriticky. „Pozemky mají různou kvalitu, přesto se prodávají za jednotnou cenu. S tím nesouhlasím. Navíc je může koupit kdokoliv, fyzická i právnická osoba. Developer si tedy může koupit pozemek, postavit do čtyř let dům, získat naši pobídku, a pak ho za tržní cenu prodat," uvedl zastupitel Radek Pulkrábek ze sdružení Patriot. „Podle mého názoru by bylo nejlepší mít pevně danou kauci a zájemce s nejvyšší nabídkou by pozemek získal," dodal na závěr. Pro nejvyšší nabídku byla například i TOP 09. „Město se zbavuje majetku. V mém návrhu je obálková metoda s nejvyšší cenou," řekl na mimořádném jednání Miroslav Nádvorník. Opozici se nelíbil ani fakt, že se o majiteli pozemku může rozhodnout losováním.

„Pokud bude více zájemců 
o konkrétní parcely, tak přistoupíme k losování, aby se rozhodlo o tom, kdo pozemek dostane," vysvětlil Pavel Chadima. Losování se uskuteční 23. října a bude veřejnosti přístupné. Zájemcům o koupi město navíc prodá pouze jednu stavební parcelu.

O některé z nich očekává radnice vyšší zájem než o jiné. Liší se totiž polohou i velikostí. S prodejem podle starosty město spěchalo i z toho důvodu, že od ledna by kupující za pozemky zaplatili více kvůli dani z přidané hodnoty. Takto můžou ušetřit.