Pečené maso, kotlíkové guláše, svíčková, halušky, husička a nakonec domácí bábovky. Festival jídla se blíží. Ovšem již nyní lidé ochutnávají v litomyšlských restauracích menu podle slavné Magdaleny Dobromily Rettigové.

Tématem 7. ročníku gastroslavností jsou pečité a sedliny, pečená masa na různé způsoby a sulc a rosoly. Hospody se předhánějí a nabízejí pokrmy podle Rettigové, jako je polévka z pečené oháňky s kopřivovou sedlinou, hovězí líčka, rillettes z králičího hřbetu nebo hovězí pečínka na česneku, špikovaná uzenou slaninou. A jestli vám nepřijde vhodné fotit jídla, tak teď je to přímo žádoucí.

„Strávníci nebudou mít požitek jen z jídla, ale navíc se zapojí do soutěže o večeři v pražské restauraci Café Imperial, která patří Zdeňku Pohlreichovi. Stačí pokrm vyfotit a sdílet na Facebook gastroslavností,“ uvedl Karel Telecký z organizačního týmu akce.

Festival dobrého jídla a pití vyvrcholí velkým sobotním programem na náměstí. A jako tradičně akce začne vzdáním holdu vyhlášené kuchařce a hospodyni Magdaleně Dobromile Rettigové u jejího hrobu na městském hřbitově. Tentokrát ale bude hold trochu jiný než v minulých letech. „V základní umělecké škole jsme našli partu bubeníků Los Hrncos, kteří v deset hodin odvedou průvod z náměstí. Zveme všechny kuchařky a jedlíky s hrnci a pokličkami, protože bubeníci tentokrát vymění bubny za kuchyňské náčiní,“ prozradil Karel Telecký.

Stará garda kuchařů


I tentokrát se na pódiu na náměstí představí mistři kuchaři, letos nejen z Čech, ale i ze Slovenska. Vzácným hostem bude Jiří Eichner, který strávil v kuchyni více než 60 let. Je předsedou Staré gardy kuchařů a cukrářů, nositelem čestného uznání Nadace Charty 77 a řady dalších medailí. Zajímá se o staré kuchařky. Nemá rád podvody v kuchyni a správný kuchař podle něj musí umět výbornou omáčku. Kromě vyhlášených kuchařů se publiku představí u plotny také herečka Markéta Hrubešová.

Nebude chybět ani soutěž kuchařských škol. U sporáků se představí studenti z Poličky, Chocně, Chroustovic nebo Moravské Třebové i Pardubic. Hvězdou dne bude určitě „čajová“ mistryně Kateřina Vymazalová, studentka 3. ročníku střední odborné školy z Poličky. Mezi její úspěchy patří vítězství v celosvětové soutěži Tea Masters Cup 2017 v Číně a 1. místo v národním kole a postup na celosvětové finále ve Francii.

Svoje ležení rozbijí na Toulovcově náměstí týmy, které se utkají ve vaření kotlíkových gulášů. Čtrnáct odvážlivců se přihlásilo do soutěže o nejlepší svíčkovou. Sobotní večer zakončí slovenský hodokvas a víkend vyvrcholí nedělním obědem pod širým nebem. Podávat se bude opět pečená husa se zelím a knedlíky.

Program:

Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové Litomyšl
19. 5. Smetanovo náměstí
10.00 – 18.00
Halušky a pirohy, sushi, řecká i italská kuchyně, žabí stehýnka, šneci po burgundsku, maďarské uzeniny, holandské i ovčí sýry, České ghíčko, šafránové čaje, domácí těstoviny Fajna Pasta, zvěřinové speciality, husí játra, speciality z grillu, domácí limonády a zmrzlina, Mixit, Šariš, Guinness, drinky, pečité a sedliny.

Toulovcovo náměstí
10.00 – 15.00
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše.

Hlavní pódium, městský hřbitov
10.00 Hold M. D. Rettigové s hrncovým průvodem

Smetanovo náměstí
10.00 – 14.00 Svíčková open
11.00 – 12.00 Tobogan
12.00 – 18.00 6 kuchařů s Cibulkou!
12.00 – 17.30 Kuchařské klání týmů odborných škol
15.00 – 16.00 Vyhlášení soutěží O Magdaleně a selátku, Rettigová znovu ve škole, Svíčková Open, O kotlík starosty Litomyšle
17.30 Vyhlášení soutěží odborných škol, Večeře v Café Imperial u Zdeňka Pohlreicha
12.00 – 18.00 Školička vaření
19.00 – 22.00 Slovenský hodokvas s kapelou Hrdza

20. 5. Smetanovo náměstí
11.00 – 15.00 Sousedská husička
Soutěž o nejlepší bábovku.