VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Litomyšl opět vzdá hold kuchařce Rettigové, jak jinak než u plotny

Litomyšl - Město se chystá na festival dobrého jídla a pití v duchu Magdaleny Dobromily Rettigové.

16.5.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Jiří Macek

Pečené maso, kotlíkové guláše, svíčková, halušky, husička a nakonec domácí bábovky. Festival jídla se blíží. Ovšem již nyní lidé ochutnávají v litomyšlských restauracích menu podle slavné Magdaleny Dobromily Rettigové.

Tématem 7. ročníku gastroslavností jsou pečité a sedliny, pečená masa na různé způsoby a sulc a rosoly. Hospody se předhánějí a nabízejí pokrmy podle Rettigové, jako je polévka z pečené oháňky s kopřivovou sedlinou, hovězí líčka, rillettes z králičího hřbetu nebo hovězí pečínka na česneku, špikovaná uzenou slaninou. A jestli vám nepřijde vhodné fotit jídla, tak teď je to přímo žádoucí.

„Strávníci nebudou mít požitek jen z jídla, ale navíc se zapojí do soutěže o večeři v pražské restauraci Café Imperial, která patří Zdeňku Pohlreichovi. Stačí pokrm vyfotit a sdílet na Facebook gastroslavností,“ uvedl Karel Telecký z organizačního týmu akce.

Festival dobrého jídla a pití vyvrcholí velkým sobotním programem na náměstí. A jako tradičně akce začne vzdáním holdu vyhlášené kuchařce a hospodyni Magdaleně Dobromile Rettigové u jejího hrobu na městském hřbitově. Tentokrát ale bude hold trochu jiný než v minulých letech. „V základní umělecké škole jsme našli partu bubeníků Los Hrncos, kteří v deset hodin odvedou průvod z náměstí. Zveme všechny kuchařky a jedlíky s hrnci a pokličkami, protože bubeníci tentokrát vymění bubny za kuchyňské náčiní,“ prozradil Karel Telecký.

Stará garda kuchařů


I tentokrát se na pódiu na náměstí představí mistři kuchaři, letos nejen z Čech, ale i ze Slovenska. Vzácným hostem bude Jiří Eichner, který strávil v kuchyni více než 60 let. Je předsedou Staré gardy kuchařů a cukrářů, nositelem čestného uznání Nadace Charty 77 a řady dalších medailí. Zajímá se o staré kuchařky. Nemá rád podvody v kuchyni a správný kuchař podle něj musí umět výbornou omáčku. Kromě vyhlášených kuchařů se publiku představí u plotny také herečka Markéta Hrubešová.

Nebude chybět ani soutěž kuchařských škol. U sporáků se představí studenti z Poličky, Chocně, Chroustovic nebo Moravské Třebové i Pardubic. Hvězdou dne bude určitě „čajová“ mistryně Kateřina Vymazalová, studentka 3. ročníku střední odborné školy z Poličky. Mezi její úspěchy patří vítězství v celosvětové soutěži Tea Masters Cup 2017 v Číně a 1. místo v národním kole a postup na celosvětové finále ve Francii.

Svoje ležení rozbijí na Toulovcově náměstí týmy, které se utkají ve vaření kotlíkových gulášů. Čtrnáct odvážlivců se přihlásilo do soutěže o nejlepší svíčkovou. Sobotní večer zakončí slovenský hodokvas a víkend vyvrcholí nedělním obědem pod širým nebem. Podávat se bude opět pečená husa se zelím a knedlíky.

Program:

Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové Litomyšl
19. 5. Smetanovo náměstí
10.00 – 18.00
Halušky a pirohy, sushi, řecká i italská kuchyně, žabí stehýnka, šneci po burgundsku, maďarské uzeniny, holandské i ovčí sýry, České ghíčko, šafránové čaje, domácí těstoviny Fajna Pasta, zvěřinové speciality, husí játra, speciality z grillu, domácí limonády a zmrzlina, Mixit, Šariš, Guinness, drinky, pečité a sedliny.

Toulovcovo náměstí
10.00 – 15.00
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše.

Hlavní pódium, městský hřbitov
10.00 Hold M. D. Rettigové s hrncovým průvodem

Smetanovo náměstí
10.00 – 14.00 Svíčková open
11.00 – 12.00 Tobogan
12.00 – 18.00 6 kuchařů s Cibulkou!
12.00 – 17.30 Kuchařské klání týmů odborných škol
15.00 – 16.00 Vyhlášení soutěží O Magdaleně a selátku, Rettigová znovu ve škole, Svíčková Open, O kotlík starosty Litomyšle
17.30 Vyhlášení soutěží odborných škol, Večeře v Café Imperial u Zdeňka Pohlreicha
12.00 – 18.00 Školička vaření
19.00 – 22.00 Slovenský hodokvas s kapelou Hrdza

20. 5. Smetanovo náměstí
11.00 – 15.00 Sousedská husička
Soutěž o nejlepší bábovku.

Autor: Iveta Nádvorníková

16.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič ostatních speciálních 18 500 Kč

Řidiči dopravy nemocných a raněných Řidič vozidla dopravy nemocných a zraněných (PZP). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NABÍZÍME: jednosměnný provoz s pohotovostníma službama, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Nemocnice pardubického kraje, a.s. - litomyšlská nemocnice, J. E. Purkyně, č.p. 652, 570 01 Litomyšl. Informace: Dana Šípková, +420 461 655 131.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Sanitář, sanitářka, zdravotnický 17 500 Kč

Sanitáři Sanitář/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17500 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: zdravotní péče, POŽADAVKY: vzdělání v oboru, NABÍZÍME: práci v oboru, PP na dobu určitou, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Poličská nemocnice, s.r.o., Eimova, č.p. 294, 572 01 Polička. Informace: Andrea Křivková, +420 461 722 700,linka131.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 22 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci Administrativní pracovník/pracovnice ve výrobním oddělení. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: vystavování průvodních dopravních a celních dokumentů při vývozu a dovozu zboží, vystavování průvodních veterinárních dokumentů, POŽADAVKY: aktivní znalost anglického jazyka, Intrastat, uživatelská znalost Word, Excel, NABÍZÍME: PP na dobu určitou - zástup za mateřskou a rodičovskou dovolenou, příspěvek na stravné, odměna za neabsenci, věrnostní odměna, pracovní doba od 7,00 hod - 15,30 hod, KONTAKT: telefonicky, e-mailem (zasílání životopisů budeme akceptovat do 31. 5. 2018, po té budou následovat výběrové pohovory). Pracoviště: Mach drůbež a.s., Partyzánská, č.p. 322, 570 01 Litomyšl. Informace: Dagmar Myšková, +420 461 616 111.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka maso uzeniny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: zdravotní průkaz, praxe v prodeji masa, znalost práce na PC, profesionální přístup k zákazníkům, komunikační schopnosti, NABÍZÍME: jídelní kupóny (stravenky), mimořádné odměny na Vánoce a na dovolenou, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Makovec a.s. - polička, Hegerova, č.p. 1120, 572 01 Polička. Informace: Vladimír Stančík, +420 777 713 739.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mistrovský tým VPS Novabrik Polička.

Vstup Novabriku do Ligy mistrů: Francouzi zdoláni, Rusové nad síly

Na litomyšlském stadionu byly k vidění kvalitní výkony.
44

Naháněná Jiskry a USK jen o „fous“ pro Pražany

Střelba i rvačka o kufr. Letištní terminál se změnil v bojiště

Pardubice – Černá můra pro bezpečnost všude na světě: pachatel se střelnou zbraní v hale letiště. Nebo také opilý cestující, který kvůli kufru vyprovokuje rvačku. To vše zažilo včera pardubické letiště – pochopitelně jen jako cvičení.

Přepisování dějin a honičky na Pardubicku a Porta v novém hávu: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 22. až 23. května 2018.

Nežil jsem život nadarmo, říká zachránce

Osík u Litomyšle – „Tohle se nedělá pro medaile,“ říká Michal Zölfl z Osíku, který zachránil život sousedovi. Za to získal před několika dny Cenu Michala Rabase a navíc v pátek převzal vyznamenání za záchranu života od Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v Přibyslavi.

Vrací se čtenářská rubrika U nás doma, staňte se přispěvatelem!

Svitavsko – Rubrika U nás doma patří čtenářů Deníku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT