VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Litomyšl opět vzdá hold kuchařce Rettigové, jak jinak než u plotny

Litomyšl - Město se chystá na festival dobrého jídla a pití v duchu Magdaleny Dobromily Rettigové.

16.5.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Jiří Macek

Pečené maso, kotlíkové guláše, svíčková, halušky, husička a nakonec domácí bábovky. Festival jídla se blíží. Ovšem již nyní lidé ochutnávají v litomyšlských restauracích menu podle slavné Magdaleny Dobromily Rettigové.

Tématem 7. ročníku gastroslavností jsou pečité a sedliny, pečená masa na různé způsoby a sulc a rosoly. Hospody se předhánějí a nabízejí pokrmy podle Rettigové, jako je polévka z pečené oháňky s kopřivovou sedlinou, hovězí líčka, rillettes z králičího hřbetu nebo hovězí pečínka na česneku, špikovaná uzenou slaninou. A jestli vám nepřijde vhodné fotit jídla, tak teď je to přímo žádoucí.

„Strávníci nebudou mít požitek jen z jídla, ale navíc se zapojí do soutěže o večeři v pražské restauraci Café Imperial, která patří Zdeňku Pohlreichovi. Stačí pokrm vyfotit a sdílet na Facebook gastroslavností,“ uvedl Karel Telecký z organizačního týmu akce.

Festival dobrého jídla a pití vyvrcholí velkým sobotním programem na náměstí. A jako tradičně akce začne vzdáním holdu vyhlášené kuchařce a hospodyni Magdaleně Dobromile Rettigové u jejího hrobu na městském hřbitově. Tentokrát ale bude hold trochu jiný než v minulých letech. „V základní umělecké škole jsme našli partu bubeníků Los Hrncos, kteří v deset hodin odvedou průvod z náměstí. Zveme všechny kuchařky a jedlíky s hrnci a pokličkami, protože bubeníci tentokrát vymění bubny za kuchyňské náčiní,“ prozradil Karel Telecký.

Stará garda kuchařů


I tentokrát se na pódiu na náměstí představí mistři kuchaři, letos nejen z Čech, ale i ze Slovenska. Vzácným hostem bude Jiří Eichner, který strávil v kuchyni více než 60 let. Je předsedou Staré gardy kuchařů a cukrářů, nositelem čestného uznání Nadace Charty 77 a řady dalších medailí. Zajímá se o staré kuchařky. Nemá rád podvody v kuchyni a správný kuchař podle něj musí umět výbornou omáčku. Kromě vyhlášených kuchařů se publiku představí u plotny také herečka Markéta Hrubešová.

Nebude chybět ani soutěž kuchařských škol. U sporáků se představí studenti z Poličky, Chocně, Chroustovic nebo Moravské Třebové i Pardubic. Hvězdou dne bude určitě „čajová“ mistryně Kateřina Vymazalová, studentka 3. ročníku střední odborné školy z Poličky. Mezi její úspěchy patří vítězství v celosvětové soutěži Tea Masters Cup 2017 v Číně a 1. místo v národním kole a postup na celosvětové finále ve Francii.

Svoje ležení rozbijí na Toulovcově náměstí týmy, které se utkají ve vaření kotlíkových gulášů. Čtrnáct odvážlivců se přihlásilo do soutěže o nejlepší svíčkovou. Sobotní večer zakončí slovenský hodokvas a víkend vyvrcholí nedělním obědem pod širým nebem. Podávat se bude opět pečená husa se zelím a knedlíky.

Program:

Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové Litomyšl
19. 5. Smetanovo náměstí
10.00 – 18.00
Halušky a pirohy, sushi, řecká i italská kuchyně, žabí stehýnka, šneci po burgundsku, maďarské uzeniny, holandské i ovčí sýry, České ghíčko, šafránové čaje, domácí těstoviny Fajna Pasta, zvěřinové speciality, husí játra, speciality z grillu, domácí limonády a zmrzlina, Mixit, Šariš, Guinness, drinky, pečité a sedliny.

Toulovcovo náměstí
10.00 – 15.00
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše.

Hlavní pódium, městský hřbitov
10.00 Hold M. D. Rettigové s hrncovým průvodem

Smetanovo náměstí
10.00 – 14.00 Svíčková open
11.00 – 12.00 Tobogan
12.00 – 18.00 6 kuchařů s Cibulkou!
12.00 – 17.30 Kuchařské klání týmů odborných škol
15.00 – 16.00 Vyhlášení soutěží O Magdaleně a selátku, Rettigová znovu ve škole, Svíčková Open, O kotlík starosty Litomyšle
17.30 Vyhlášení soutěží odborných škol, Večeře v Café Imperial u Zdeňka Pohlreicha
12.00 – 18.00 Školička vaření
19.00 – 22.00 Slovenský hodokvas s kapelou Hrdza

20. 5. Smetanovo náměstí
11.00 – 15.00 Sousedská husička
Soutěž o nejlepší bábovku.

Autor: Iveta Nádvorníková

16.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: jedná se o práci v závodní kuchyni, volné víkendy a svátky, POŽADAVKY: vyučení a praxi v oboru, samostatnost, spolehlivost, zručnost, zdravotní průkaz, NABÍZÍME: firemní dotované stravování, firemní vzdělávání, týden dovolené navíc, firemní příspěvky zaměstnavatele na penzijní připojištění a životní pojištění, příspěvky na dětský tábor a firemní rekreaci, KONTAKT: telefonicky, e-mailem (v případě zájmu zašlete životopis). Pracoviště: Svitap j. h. j. spol. s r. o., Kijevská, č.p. 423, 568 02 Svitavy 2. Informace: Věra Kopecká, +420 461 568 123.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 19 000 Kč

Chovatelé a ošetřovatelé zvířat v zařízeních určených pro chov a příbuzní pracovníci ošetřovatel/ka skotu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hledáme zaměstnance na pracovní pozici ošetřovatele skotu, obsluha dojírny, POŽADUJEME: kladný přístup ke zvířatům, NABÍZÍME: práci v dobrém kolektivu a odměny, nástup možný ihned, v případě potřeby zaučíme, stravenky, odměny, KONTAKT: telefonicky, osobně. Pracoviště: Agro kunčina a.s., 569 24 Kunčina. Informace: Zdeněk Dráb, +420 733 311 424.

Informační technologie - Informační technologie IT manager 19 400 Kč

Specialisté v oblasti prodeje a nákupu informačních a komunikačních technologií Konzultant/ka značkové prodejny O2. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19400 kč, mzda max. 50000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: hlavním úkolem bude aktivní prodej produktů a služeb, zpočátku tě při rozjezdu podpoří tvůj mentor, seznámíš se s partou, se kterou budeš sdílet úspěchy a užiješ si pracovní i nepracovní akce, budeš inspirovat naše zákazníky v oblasti mobilních produktů a služeb, to všechno zažiješ v naší prodejně v novém konceptu, POŽADAVKY: máš rád/a prodej a výzvy jsou ti vlastní, rád/a komunikuješ s lidmi, zajímají tě jejich potřeby a přání, máš radost z prodeje a plnění stanovených cílů ti dává novou energii, zajímáš se o svět mobilních telefonů a moderních technologií, NABÍZÍME: aby tvůj start byl co nejjednodušší, absolvuješ dvoutýdenní školení, které učí formou zážitků, poznáš zde kolegy z celé republiky, kteří jsou na začátku stejně jako ty, to všechno zažiješ v našich inspirativních prostorách školicího centra v Praze, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: O2 czech republic a.s. - litomyšl, Braunerovo nám., č.p. 89, 570 01 Litomyšl. Informace: Kateřina Metelková, +420 776 800 044.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 80 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci Administrativní pracovník/pracovnice. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: administrativní práce - výpomoc na personálním oddělení, POŽADAVKY: SŠ vzdělání, znalost práce na PC, samostatnost, zodpovědnost, pečlivost, spolehlivost, loajalita, NABÍZÍME: DPP s možností prodloužení, KONTAKT: e-mailem. Pracoviště: Kubík a.s. - litomyšl (zámecká), Zámecká, č.p. 7, 570 01 Litomyšl. Informace: Ivana Pohlová, +420 775 427 066.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 17. srpna 2018

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Ilustrační foto.

Kam na fotbal: Jiskra a Slovan o první body

Edelbacher byl stříbrný ve Stříbře

Litomyšl, Stříbro – Páté pokračování domácího motokrosového seriálu ve Stříbře odpovědělo ve většině kategorií na otázku po držitelích mistrovských titulů.

Záchrana zpod kyvadla a 160 netopýrů v ložnici: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 16. srpna 2018.

Hlasujte o nejlepší hospůdku roku 2018

Svitavy - Kde podle vás vaří nejlepší pokrmy? Kde chodíte nejraději na čepované pivo? Hlasujte v anketě Deníku o nejoblíbenější provozovnu, deset hlasujících čtenářů vylosujeme a odměníme.

Stříkačky stříkaly u Stříbrných stěn a cizinci kopali bezbranného: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 15. srpna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT