Díky finančním darům se podařilo vyrobit jeden z menších zvonů, který nese jméno Panna Marie. Na konci srpna se díky daru mecenáše Jiřího Macha povedlo odlít i největší zvon. Svatý Václav váží 750 kilogramů a jeho průměr ve spodní části je 105 centimetrů. „Byl jsem se s ním podívat na odlévání a musím říci, že to byl zážitek. Do konce měsíce bychom chtěli, aby byl přivezen do Litomyšle a vystaven v piaristickém chrámu, stejně jako ten předchozí," řekl místostarosta Litomyšle Michal Kortyš.

Zvon s laděním G1 byl odlit ve stejné firmě jako Panna Marie. Stejná bude i umělecká výzdoba. „Bude se jednat o umělecky zpodobněný citát z bible. Autorem ozdoby je výtvarník Václav Kočí," prozradil pracovník městského úřadu Antonín Dokoupil. Kočí by se měl podílet i na třetím zvonu, na který město shání finanční prostředky.

První zvon byl zaplacen z veřejné sbírky, druhý zaplatil mecenáš. Kdo zaplatí třetí? Ve sbírce se podařilo vybrat 436 tisíc korun. Z této částky byl uhrazen první zvon za 266 tisíc korun. aktuálně je volných 180 tisíc. Cena zhotovení třetího zvonu by se měla pohybovat kolem 220 tisíc korun. „Jsme také v jednání s mecenášem. Jestli to všechno stihneme, tak do konce roku můžeme mít všechny tři zvony na věži," prohlásil s optimismem místostarosta Litomyšle Michal Kortyš.

Občanům města tak nezbývá než čekat, zda se vše podaří. Zároveň mohou stále přispívat a tím pádem i výrobu posledního zvonu urychlit. „Děkujeme všem, kteří přispěli a podpořili tak dobrou věc," dodal Michal Kortyš.

Odlití zvonů město svěřilo zkušené zvonařské dílně z Brodku u Přerova. Její díla jsou známá po celém světě. V roce 2005 se objevil její zvon na světové výstavě EXPO a jako dárek jej dostal i papež Jan Pavel II.

V Litomyšli se snaží nahradit zvony, které byly v roce 1942 zrekvírovány. Nově vznikající náhrady nesou stejná jména, jaká měly původní nástroje.