Ten by měl místním poradit, jak nejlépe provést úpravy kruhových objezdů, příjezdových cest do Litomyšle, průmyslové zóny a dalších důležitých míst.

Místostarosta Michal Kortyš si od něj slibuje, že se na projekty bude dívat s odstupem a tím pomůže při vytváření příjemnějšího prostředí pro lidi. „Měl by být městu k ruce a pomoci nám s koncepčním řešením zeleně ve městě. Chtěli bychom společně s ním vyhodnotit to, co zde máme a snažit se to uchopit a kultivovat," vysvětlil místostarosta Kortyš.

Podle něj by Litomyšl služeb zahradního architekta ráda využila i při plánování prací v Oseckém údolí a Nedošínském háji. Zdenek Sendler míní, že se v minulosti ve městě odvedlo hodně dobré práce.

„Laťka je nastavena skutečně vysoko. Chtěl bych odborně 
a zároveň citlivě pomoci Litomyšli. Nikoli konkrétním projektováním, ale spoluprací při tvorbě koncepce veřejného prostoru. Konzultacemi 
a radami, jak při zásazích do stávajícího prostoru, tak při vytváření nového," uvedl architekt.

„Pomůže nám i například 
s tím, že s námi bude informovat veřejnost o tom, proč je nutné pokácet některé stromy a co místo nich vysázíme," dodal místostarosta Kortyš. Zmínil také, že cenným bude pohled zvenku, jemuž by neměly uniknout detaily, kterých si místní nemusejí všimnout.

Jednoho architekta už Litomyšl má

Pro Litomyšl není spolupráce s experty nic nového. Několik let již městu radí při stavebním rozvoji architektka Zdeňka Vydrová.
„Pracuje pro nás na dohodu, do města dojíždí jednou za dva či tři týdny, spolupráci 
s panem Sendlerem bych si představoval podobně, jednat spolu budeme v srpnu, když půjde vše hladce, tak by mohl začít radit již v září," dodal 
k přibližnému termínu spolupráce Michal Kortyš.

Právě na práci své kolegyně by Sendler rád navázal. „Připadá mi to logické. Má totiž na současném stavu Litomyšle obrovskou zásluhu," dodal architekt.