Některé úseky silnice spojující Litomyšl a Českou Třebovou budou zcela neprůjezdné.

„Silnice nutně potřebuje opravit. Peníze jsou k dispozici pouze letos. Jedná se o investici za 180 milionů korun, kterou musíme koordinovat s Českou Třebovou a obcemi, kterými silnice vede,“ sdělil krajský radní Michal Kortyš. Kromě opravy vozovky dojde i k předláždění plochy od zámku k I. základní škole, vybudování přechodu pro chodce, opravám přechodů, chodníků a pořízení nových sloupů veřejného osvětlení.

Během prací bude v Litomyšli platit řada uzavírek. Šoféři nákladních aut nad 12 tun musí do listopadu jezdit objízdnou trasou po silnici I/35 na křižovatku s I/43 u Opatovce a odtud do České Třebové. Pro řidiče osobních aut je připravena objížďka přes kruhový objezd u Penny Marketu a odtud po ulici Zahájská na Němčice. Tato objížďka platí i pro autobusy linky Litomyšl – Česká Třebová jedoucí přes Němčice.

Domov na rozcestí Svitavy
Klienti domova bydlí "jako doma"

Autobusy linky Litomyšl – Česká Třebová jedoucí přes Pazuchu a Suchou využijí průjezd ulicemi Lidická, Osevní, Peciny, Portmanka a Petra Bezruče. Provoz v ulici Portmanka bude změněn na jednosměrný. Původně se mělo s pracemi začít již v červenci, ale došlo ke zpoždění.

„Povolení stavby ze strany města předcházela dlouhá diskuze mezi odborníky a zástupci investora. Jsme si vědomi toho, že vzhledem k rozsahu dopravních omezení jsou navržená opatření na hraně povolitelnosti, ale oprava této komunikace je ve veřejném zájmu,“ uvedl vedoucí odboru místního hospodářství Pavel Jiráň.

Obousměrný provoz

Některé ulice se během oprav silnice změní z jednosměrek na obousměrné. V Jiráskově ulici pod zámkem bude od křižovatky s Mariánskou zaveden obousměrný provoz k zámku, obřadní síni a muzeu.

„Výjezd povede ulicí Mariánská, kde bude dočasně fungovat jednosměrný provoz ve směru k ulici J. Váchala. Příjezd k supermarketu Albert a na Vodní valy bude umožněn průjezdem stavbou od světelné křižovatky,“ dodal mluvčí města Michele Vojáček.

Délka rekonstruovaného úseku v Litomyšli je 1,2 kilometru. Dodavatelem stavby je společnost M Silnice Pardubice. Letos bude pracovat na komunikaci v Litomyšli a České Třebové. Příští rok mají dělníci pokračovat na silnici mezi těmito městy.

Ilustrační foto.
Nevhodný odpad? Popelnici nevyvezou