Moravskotřebovská charita organizuje sbírku v prostorách denního stacionáře Domeček. „Sbíráme čisticí prostředky, úklidové i dezinfekční, ochranné pomůcky a pracovní nářadí," vysvětlila ředitelka Ludmila Dostálová. Poslanec Václav Neubauer objel také obce na Moravskotřebovsku a požádal je o pomoc. „Přijaté dary předáme vybrané konkrétní obci," podotkl Václav Neubauer.

Textovky

Lidé mohou přispět i finančně. „Peníze lze poslat na centrální účet Charity ČR 11998822/0800, VS 906. Lidé mohou posílat i dárcovské SMS s textem DMS CHARITAPOMOC, a to na číslo 87777," sděluje Ludmila Dostálová. Peníze ale mohou přinést i do Domečku. „Na sběrné, úředně ověřené listiny zaznamenáme částku a pak peníze odešleme na centrální účet charity, která je předá do postižených oblastí," ujistila ředitelka Ludmila Dostálová.

Také svitavská charita organizuje humanitární pomoc. Lidé mohou úklidové, dezinfekční a ochranné prostředky přinést do centra denních služeb Světlanka v Jungmannově ulici.

Šaty nechtějí

Svitavská charita přijímá i oblečení a obuv, oblastní spolek Českého červeného kříže ošacení ale nevybírá. Humanitární sbírku pořádají od pondělí. Lidé mohou do Nerudovy ulice nosit rukavice, košťata, hrábě, kbelíky, dezinfekční prostředky, ale také deky, hygienické potřeby nebo balenou vodu a trvanlivé potraviny.

Podle ředitelky svitavského Českého červeného kříže Miloslavy Burešové spolupracují s krizovým štábem v Praze. Ten má zmapované vodou zasažené oblasti a humanitární pomoc bude koordinovat. Finanční příspěvky mohou lidé posílat na speciální konto s číslem 222885/5500, VS 111.

(ap, jik, kk)

Jaké pocity ve vás vyvolávají povodně?

Chlebounová

Květa Chlebounová
důchodkyně, Svitavy
Sleduji zprávy o povodních v televizi. Vzpomínám i na povodně tady ve Svitavách. Soucítím s lidmi, které to postihlo. Budu se snažit pomoct.

Koldová
Jarmila Koldová
nezaměst., Dětřichov
Je mi tak strašně líto těch lidí, jak dopadli. Vzpomínám i na povodně tady. Před lety postihly dům bratra v Opatově. Úklid po tom, to bylo něco hrozného.

Marková
Jana Marková
mat. dov., Svitavy
Sleduji zprávy o povodních v televizi. Cítím s těmi lidmi. Budu se snažit jim nějak i přispět. Pocházím z Brna, vzpomínám si, když byly záplavy tam.

Křečková
Anna Křečková
důchodkyně, Svitavy
Cítím s lidmi postiženými záplavami. Dívám se na večerní zprávy. Je mi těch lidí líto. Budu se snažit nějak pomoct, například čistícími prostředky.

Pešl
Roman Pešl
důchodce, Svitavy
Když vidím zprávy o povodních, je to něco hrozného, co dokáže voda. S povodněmi já nemám žádné zkušenosti.
(dol)