Rány, dunění a skřípot kovu. Na tyto hluky si v poslední době museli zvyknout lidé, kteří bydlí na ulici V.K.Jeřábka v Litomyšli. Po silnici zde totiž čím dál častěji jezdí soukromí dopravci, kteří si tímto způsobem zkracují cestu. Radnice o problému ví a pokouší se ho řešit.

„Poslední dobou se v ranních hodinách okolo šesté a ve večerních hodinách po dvacáté hodině zvýšil průjezd nákladních automobilů, které převážejí kontejnery z překladiště v České Třebové," stěžuje si místní obyvatel, jenž se podepsal jako Jaromír Bulant, na webu města a pokračuje: „Nešlo by, aby se městská policie více zaměřila na nešvar řidičů, kteří si zkracují cestu místo toho, aby do Litomyšle jezdili přes Svitavy? A to už nemluvím o rychlosti jakou se řítí ulicí k zámku."

Starosta Radomil Kašpar se ve své „odpovědně" k tomuto problému vyjádřil následovně: „O zvýšení průjezdu kontejnerů víme. Městská policie od začátku roku již prováděla několik kontrol a všechny dopravce hlásíme Metransu. Ten je za to pokutuje. V hlídání budeme určitě pokračovat a já doufám, že si to kamioňáci řeknou a budou dodržovat domluvený směr na Opatov."

Státní policie s tímto problémem místním v současné době nemůže pomoci. Například proto, že průjezd není pro nákladní auta zakázaný.„Neevidujeme žádné oznámení o hluku, ani jinou stížnost na ulici V.K.Jeřábka v Litomyšli. Řešit problém hluku nebo hustoty provozu není 
v kompetenci policie. Dopravní značka zákaz vjezdu nákladních vozidel v uvedeném místě není, řidiči se proto průjezdem nedopouštějí přestupku ani jiného protiprávního jednání," vysvětlila policejní tisková mluvčí Hana Kaizarová.

Řešení situace místním nepřinese ani chystané vybudování radarových bran, kterými chce radnice umírnit řidiče projíždějící městem. „S úsekovým měřením jsme tady zatím v první vlně realizace projektu „Zklidnění dopravy ve městě Litomyšli" nepočítali," sdělil starosta Radomil Kašpar. Podle něj Správa a údržba silnic v budoucnosti počítá s úpravou vjezdu do Litomyšle.