Dva nové vrty, které zajistí Svitavám kojeneckou vodu, začínají v těchto dnech zkoušet vodaři. Město přišly nové zdroje  na čtrnáct milionů korun. Do kohoutků ale po dobu zkoušek kojenecká voda ještě nepoteče.

Dobrá voda

Většina lidí ve Svitavách si na kvalitu vody nestěžuje. Před sedmi lety totiž město zavedlo do systému vodu z několika nových vrtů, a lidem tak doma teče z kohoutků velmi kvalitní voda. „Je dobrá, chutná mi. Přes léto minerálky nekupujeme a pijeme vodu, co nám teče doma," říká Miroslav Dvořák. A není sám, komu svitavská voda chutná. Přesto se radní rozhodli, že investují další peníze do nových vrtů pitné vody. „Tyto vrty bychom dělat nemuseli, ale chceme, i když voda v současné době splňuje všechny limity kvality. Jsme zhruba na polovině normy ohledně dusičnanů," uvedl Marek Antoš, vedoucí odboru životního prostředí svitavské radnice.

Zvyšování kvality vody se věnují ve Svitavách už od té doby, co převzali vodárenský majetek. „Pustili jsme se do problémů snižování hladiny dusičnanů a chtěli jsme také využít dotační možnosti, které nabízel stát. Podařilo se nám získat dotaci z ministerstva zemědělství. Pro obyvatele tak zajistíme kojeneckou vodu," vysvětlil Marek Antoš.    Nové vrty pitné vody jsou už ve Svitavách připravené. V těchto dnech ale začínají zkoušky, které mají ukázat, zda je ve zdrojích opravdu dostatek kvalitní vody.  „Budeme pozorovat, jestli  naše vrty neovlivňují  například brněnské zdroje v Březové nad Svitavou. Testování se uskuteční na široké bázi odborníků. Zkoušky jsou nutné pro další využití zdrojů," řekl vedoucí odboru Antoš.

Kdy poteče?

Voda  z kohoutků ale ještě lidem doma nepoteče. Projekt totiž zahrnuje náročné předpisy, které musí Svitavy splnit. Jde o čerpací zkoušku a další složité procesy.  Lidi ale zajímá, kdy si konečně doma do sklenice natočí kojeneckou vodu. „Počítáme, že by mohla v domácnostech téci v prosinci příštího roku, ale věřím, že se nám podaří termín zkrátit," dodal Marek Antoš.

(ik, ap)