Rozlišit, co do které nádoby na odpad patří, už se lidé naučili. „Přes sběrné dvory dále třídíme bioodpad, pneumatiky, nebezpečný odpad, komunál," uvedla ředitelka moravskotřebovských technických služeb Gabriela Horčíková. Zvládají to obyvatelé ve všech městech, i když výjimky se ještě stále najdou. „V kontejnerech na tříděný odpad nacházíme i věci, které do tříděných složek ani nepatří," informoval Pavel Jiráň, vedoucí odboru místního hospodářství v Litomyšli. Pokud je obsah nádob znečištěný, pak s nimi svozové čety nakládají jako s komunálem. Problémy mají místy také s nepořádkem kolem kontejnerů. Na tom se shodují odpovědní pracovníci ze všech měst okresu. Jak Jiří Coufal z poličského odboru životního prostředí správně poznamenal, stále je co zlepšovat.

Obyvatelé měst ročně přeberou stovky tun odpadu. Podle Pavla Čermáka ze svitavského odboru životního prostředí jen ve Svitavách lidé vloni vytřídili 295 tun papíru, 198 tun plastů, 142 tun skla a 58 tun textilu. Firmy, které přebraný odpad odvážejí, zajišťují jeho recyklaci.

Odměny, které města dostávají za třídění, jsou nemalé. V Litomyšli i v Moravské Třebové dostali nazpět za loňský rok kolem dvou milionů korun. Ve Svitavách tento obnos překročil dvoumilionovou hranici o sto dvacet tisíc. Zisk využívají na krytí nákladů na sběr a svoz odpadu. Díky příspěvku mají obyvatelé také nižší poplatky. „Prostředky využijeme rovněž na výstavbu nových sběrných stání a nákup kontejnerů, na provoz sběrného dvora i na ekologickou výchovu," dodal Pavel Čermák. Do sběrných dvorů mohou poplatníci odpad odevzdat zdarma.