Deset hodin dopoledne, u papírnictví v Litomyšli se tvoří fronty. „Potřebuji nakoupit dětem sešity, čtvrtky, barevné papíry a temperky. Od pondělí mi doma zůstane druhák a navíc ještě pětiletá dcera, která chodí do školky. Musím jim vymyslet zábavu a syn má i distanční výuku výtvarky,“ říká Jana Dvořáková a v ruce drží seznam, co potřebuje nakoupit. Minimálně tři týdny totiž zůstanou papírnictví uzavřená. Rodiče dětí míří také do prodejen s obuví. Blíží se jaro a dětem přes zimu vyrostla noha, takže je nejvyšší čas sehnat nové boty. Výjimečně proto otevře obchod s dětskou obuví v centru České Třebové i v neděli. „Budeme mít otevřeno i v neděli od 14 do 17 hodin. Bude to poslední možnost nakoupit obuv s vyzkoušením,“ informovala prodejna Botičky – pro malé a velké lidičky na své facebookové stránce.

Slalom mezi paneláky

Kromě uzavřených obchodů ale lidi trápí omezení pohybu, které bude od pondělí výrazné. Velké diskuze vyvolalo opatření zejména mezi běžci. Nově budou moci běhat jen v katastru své obce. „To mám jako s rouškou běhat od cedule k ceduli? Tady na vesnici? Chtělo by to trochu selského rozumu. Koho asi tak nakazím mezi poli a v lese. Dál budu běhat svoji trasu v přírodě,“ tvrdí Martina ze Svitavska. Omezení se nelíbí ani rodinám s dětmi. Všichni školáci totiž zůstávají doma, stráví hodiny u počítačů a pak ani nebudou moci vyrazit na výlet. „Mám dotaz na tipy pro volnočasové aktivity pro mě a syna na území Pardubic. Slalom mezi paneláky, procházky podchodem, relaxační dopoledne na lehátku na parkovišti u Lidlu nebo poznávací stezku po stopách psích výkalů na trávě u silnice už mám naplánované, ale co ve zbylých dnech,“ zareagoval v odlehčeném duchu na opatření vlády spisovatel Dominik Landsman z Pardubic.

Ilustrační foto
Výbuchy otřásají Poličkou. Munička: Práce jsou nutné

Názory na nová opatření se různí, ale jedno je jasné. Situace v nemocnicích i v Pardubickém kraji je vážná. „Je to nepříjemné, ale musíme to vydržet. Nemocnice se plní a fakt to tam není dobré. Máme i třicetileté pacienty s covidem ve vážném stavu,“ podotýká zdravotní sestra z Chrudimska.

Respirátory všem

Na nová opatření zareagovaly i obce v Pardubickém kraji. Někde rozdávají svým občanům ochranné pomůcky, protože od pondělí budou povinné chirurgické roušky i při pohybu ve městech a vesnicích. V Litomyšli dostanou spoluobčané v nouzi balení s 50 chirurgickými rouškami. „Uvědomujeme si, že nová povinnost může být pro řadu lidí problematická. Pro seniory, maminky samoživitelky, spoluobčany, kteří kvůli covidu přišli o příjem, a další ohrožené skupiny plánujeme od března ve spolupráci s farní charitou novou službu. Budeme jim zdarma poskytovat balíčky roušek, které jsme dostali od místní firmy DispoMask," uvedl litomyšlský starosta Daniel Brýdl. S balíčky respirátorů vyrazí dům od domu v sobotu odpoledne zastupitelé obce Příluka. „Vloni se šily roušky, ale respirátor si nikdo neušije. Proto jsme se rozhodli, že jako obec zakoupíme respirátory. Každý občan, včetně dětí, doneseme pět respirátorů FFP2,“ sdělil starosta Příluky David Šimek.

Seriál Deníku (Na)učte se anglicky.
Gratulujeme. Čtenář Deníku vyhrál jazykový kurz

Podobnou pomoc zvažují zastupitelé i v jiných obcích v Pardubickém kraji.

Na dodržování nových vládních opatření dohlédnou od pondělí v Pardubickém kraji policisté i strážníci městské policie. Lidé se ale nemusí bát pokut. „Nechystáme žádné zvláštní kontroly. Budeme mít běžný výkon služby, do kterého od pondělí zahrneme nová vládní opatření. Vždy se budeme snažit lidi upozornit. Cílem opatření není represe, ale snížit zátěž zdravotnického systému,“ uvedl Jiří Sejkora, mluvčí Městské policie Pardubice. Na dodržování vládních opatření se chystá i Policie ČR. „Budeme dělat, co máme. Vše připravujeme,“ uvedla v neděli Markéta Janovská, mluvčí policie v Pardubickém kraji.

Zdroj: Jiří Sejkora